Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený autobus u Rožmberka

Dnes, 3. 8. 2007, krátce před jedenáctou hodinou dopoledne se u Rožmberka nad Vltavou převrátil rakouský autobus. Při nehodě bylo zraněno celkem 23 osob. Z toho pět těžce. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, záchranné služby včetně soukromé ZZS Trans Hospital a záchranářský vrtulník.Exkluzivní fotografie ze záchranných prací.

Při jízdě rakouských turistů se jejich autobus značky Volvo vyhýbal protijedoucímu automobilu, a při tom se s ním v levotočivé zatáčce utrhla krajnice. Poté se převrátil na střechu. Nehoda se stala nedaleko za Rožmberkem v Jihočeském kraji.

Po nehodě na místě zastavilo několik automobilů jedoucích kolem, jejich řidiči nebyli lhostejní a snažili se cestujícím pomáhat. Jako první se na místo dostavila sanitka USZS z Českého Krumlova a hned po ní auto s lékařem od ZZS Trans Hospital. Ten na místě odvedl v prvotní chvíli po svém příjezdu náročnou práci ohledně rozlišení zraněných a poskytnutí pomoci. Společně se záchrannou službou se k nehodě dostavily i jednotky HZS. Dostavil se i tlumočník, neb se jednalo o německy mluvící turisty, a také psycholog.

Protože autobus byl na střeše a několik cestujících bylo uvězněno uvnitř, hasiči je museli vyprostit. Celkem bylo zraněno 23 osob včetně řidiče, z toho pět těžce. Nejčastěji se jednalo o nejrůznější zlomeniny končetin, otřesy mozku, zhmožděniny a oděrky. Pro nejvážněji zraněnou ženu přiletěl záchranářský vrtulník. V autobuse se nalézalo celkem 34 osob.

Na místo nehody dorazil jihočeský hejtman Jan Zahradník, který při události pomohl postiženým v rámci své funkce a ocenil záchranářské složky za jejich profesionální práci. Rovněž tak i projiždějící řidiče, kteří u neštěstí zastavili a pomáhali.

Info a foto: ZZS Trans Hospital, HZS Jihočeského kraje

-wap-
Sdílet