Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě zemřel řidič

Jeden člověk zemřel a další čtyři lidé byli včera odpoledne zraněni při vážné dopravní nehodě na dálnici D1 v Brně. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena 3. 8. 2007 v 15:39 hodin a na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici.

Na 198,5. kilometru dálnice havaroval tahač SCANIA s návěsem. Maďarský řidič soupravy, který jel ve směru z Vyškova do Brna, vybočil z jízdní dráhy, přerazil středová svodidla a skončil v protisměru. Tam se čelně střetl s dodávkovým vozidlem Volkswagen Transporter, v jehož motorovém prostoru se po nárazu vznítil vyteklý olej. Oheň před příjezdem hasičů práškovým hasícím přístrojem uhasili okolo projíždějící motoristé. Dalšími účastníky nehody byla dodávka Peugeot Boxer a osobní vozidlo Škoda Fabia. Obě dodávky a osobní auto náraz odmrštil do příkopu. 43letý řidič dodávky VW Transporter, který z vozidla vypadl na vozovku, nehodu nepřežil. Ze zdemolované kabiny tahače SCANIA hasiči pomocí hydraulické techniky vyprostili zraněného 36letého maďarského řidiče. Do nemocnice zdravotníci převezli také zraněnou tříčlennou osádku dodávky Peugeot Boxer – 34letého řidiče, o deset let staršího spolujezdce a sedmiletého chlapce. Osádka vozidla Škoda Fabia – manželé ve věku 32 a 28 let – vyvázla bez zranění.

Po vyproštění zaklíněného řidiče kamionu a pomoci ostatním zraněným hasiči spolu s policisty vytvořili koridor pro příjezd a odjezd sanitních vozidel. Kromě pomoci zraněným přímo na místě nehody hasiči také prozkoumali i širší okolí pro případ, že by tam v šoku unikli další účastníci havárie. Při pátrání však další osoby nenašli.

Na všech havarovaných vozidlech hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterie. Sorbentem na vozovce zasypali unikající provozní kapaliny. Při likvidaci následků nehody hasiči pomocí rozbrušovací pily odstranili část poškozených středových svodidel. Po vyšetření a zadokumentování nehody pomohli při vyprošťování dodávek a osobního auta z příkopu a při vyproštění tahače SCANIA a návěsu a naložení k odtahu.

Po celou dobu zásahu k odstranění následků nehody byla dálnice ve směru z Brna na Vyškov neprůjezdná a policisté odkláněli dopravu. Hasiči prostřednictvím médií upozorňovali motoristy, aby z dálnice D1 sjeli hned na okraji Brna výjezdem u sídliště Bohunice a vraceli se na D1 až nájezdem ve Slatině. Provoz na dálnici ve směru z Vyškova do Brna zůstal zachován. Po vyproštění maďarského tahače a návěsu hasiči v 19:32 hodin místo nehody předali policistům a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet