Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská stanice Jílové u Prahy

Přinášíme vám již třetí díl seriálu, ve kterém jsou představovány požární stanice profesionálních hasičů. Tentokrát se můžete podívat, jak to vypadá na základně hasičů v Jílovém u Prahy (Středočeský kraj).

Jedná o stanici typu P 1, HZS Středočeského kraje, územní odbor Kladno.

Hasební obvod stanice Jílové je velmi specifický svou různorodostí a zejména využíváním pro rekreaci v letních měsících.

Nachází se v jižní části bývalého okresu Praha–západ a je ohraničen na severu Hlavním městem Praha, na východě starou benešovskou silnicí, na jihu vodní nádrží Slapy a na západě řekou Vltavou.

Je zde zastoupen lehký průmysl, chemická výroba, logistika, výroba el. energie
i zemědělství. Významnými lokalitami s průmyslovou výrobou a logistickými základnami jsou obce okolo staré benešovské silnice – Vestec a Jesenice. Mezi nejvýznamnější podniky patří Safina Vestec, úpravna vody pro Prahu ve Vestci, cihelna Tondach Jirčany a Haki Jílové.

V oblasti se také rozvíjí nová bytová výstavba, která zvyšuje počet trvale bydlících obyvatel a hustotu provozu. Celkový počet obyvatel v hasebním obvodu je cca 23 000. V letní sezóně se tento počet několikanásobně zvýší o osoby, které sem přijíždějí za rekreací.

Lokalita je také bohatá na historické kulturní památky a zvláště chráněná území – např. hradiště Závist z 2. st. př. n. l., dům Mince v Jílovém z r. 1356, kostel sv. Jana Nepomuckého ve Štěchovicích, zbytky kláštera u sv. Kiliána v Davli, kamenný železniční most na Žampachu, národní přírodní památka Medník, přírodní rezervace Kobylí draha a Zvolská homole.

Okolí řek Vltavy, Sázavy a Kocáby, které se v hasebním obvodu stékají, je kolébkou všech trempů a velmi významnou rekreační oblastí. To se projevuje velkou koncentrací rekreačních objektů na malé ploše a velmi často v těžko přístupném terénu, které jsou ve stále větší míře používány i k trvalému bydlení.

Na řece Vltavě jsou v obvodu stanice přehrady s vodními elektrárnami – Slapy, Štěchovice a Vrané nad Vltavou, které regulují tok řeky, a tak snižují riziko povodní
Obvod stanice nemá žádnou dálnici, ani silnici první třídy, ale v současnosti je hustotou provozu plně nahrazují komunikace nižších tříd – např. stará benešovská (č.603 – Benešov – Praha), tah D1 směr Dolní Břežany a Zbraslav (č.101), komunikace Praha směr Štěchovice (č.102), silnice přes Jílové směr Neveklov (č.105). Zvláště intenzivní provoz je zde především o víkendech a v době letní sezóny. Ulehčit provozu na těchto komunikacích by v budoucnu měla dálnice D3 a budovaný obchvat Prahy.

Největším městem obvodu je Jílové u Prahy (cca 3 500 obyvatel), po něm následují obce Jesenice (200), Vrané nad Vltavou (1 600), Štěchovice (1 400), Psáry (1 300), Davle (1 200), Hradišťko a Kamenný Přívoz (1 100), Dolní Břežany (1 000) …..

Stanice v Jílovém u Prahy byla uvedena do provozu v lednu roku 1981 jako pobočná stanice číslo 3 OVPÚ Praha–západ. V roce 2006 proběhla částečná rekonstrukce. Slouží zde celkem 15 příslušníků – velitel stanice a 14 hasičů ve třech směnách (směna – 1× VD, 1× technik služeb, 2× strojník a 1× hasič) .

Stanice je vybavena technikou :
 – CAS 24 Scania 4×4 v rozšířeném provedení (PPZ 131)
 – CAS 32 T 815 (PPZ 132)
 – ÚA VW T 4 Transportér (PPZ 138)
 – VEA Škoda Favorit
 – NA Multicar M25
 – nafukovací člun Ultimate Dinghy 400 s motorem Tohatsu 15
 – člun Pioner Multi s motorem Tohatsu 50
 – přívěs na olejové havárie
 – přívěsné čerpadlo Gormann–Rupp (dar z USA)

Tato technika ne vždy odpovídá požadavkům při zásazích v členitému a těžko přístupném terénu, který je charakteristický pro většinu míst v hasebním obvodu.

Statistika zásahů : 2001 – 256 zásahů
2002 – 361 zásahů
2003 – 405 zásahů
2004 – 317 zásahů
2005 – 258 zásahů
2006 – 311 zásahů
2007 – leden až červen – 191 zásahů

Webová stránka jílovské stanice je www.hasici-jilove.wgz.cz.

Autor: nprap. Miroslav Český

-wap-
Sdílet