Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči školili budoucí záchranáře a zdravotníky, přiblížili jim zásah při úniku nebezpečných látek

Téměř třicet studentů Střední zdravotnická školy a Vyšší odborné školy zdravotnické ze Zlína, navštívilo dnes v ranních hodinách areál centrální stanice profesionálních hasičů ve Zlíně. Důvodem jejich návštěvy byl odborný seminář, konkrétně jeho první část, který měl přispět k jejich přípravě pro budoucí povolání záchranářů a zdravotníků. Celé zaměstnání bylo připraveno a provedeno příslušníky směny „C“.

Dnešním tématem bylo představit studentům specifika zásahu při úniku nebezpečných látek. Zaměstnání rozdělené do teoretické přípravy a praktické ukázky si kladlo za cíl co nejvíce přiblížit situace a postupy, se kterými se mohou studenti ve své budoucí praxi setkat.

V teoretické části seznámili hasiči studenty se značením nebezpečných látek (Kemlerův kód, UN kód, kód HAZSCHEM, DIAMANT), normami pro přepravu ADR a RID a bezpečnostními listy. Nechyběla také ukázka detekčních přístrojů, které jsou ve výbavě jednotek profesionálních hasičů.

Navazující praktická ukázka zásahu hasičů pak byla provedena v prostoru pro výcvik jednotek. Studenti byli seznámeni s organizací místa zásahu, přípravou hasičů před nasazením v nebezpečné zóně a činností v ní. Byla provedena praktická ukázka záchrany a dekontaminace osoby a likvidace úniku nebezpečné látky z poškozené nádrže.

Na dnešní zaměstnání naváže v následujících dnech i druhá část odborného semináře, která se zaměří na specifika zásahu u dopravní nehody.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet