Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru hospodářského stavení v Šumvaldu zasahuje osm jednotek, slepice hasiči zachránili

Ve středu 12. března 2014 byl v 5:49 hodin oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár hospodářského stavení v obci Šumvald.

Na místo postupně vyjelo osm jednotek hasičů (profesionální hasiči z Uničova a dobrovolní hasiči ze Šumvaldu, Libiny, Uničova, Dlouhé Loučky, Troubelic, Oskavy a Újezdu). Již v době příjezdu bylo z dálky vidět plameny a dým. Po příjezdu hasiči zjistili, že dvě hospodářské budovy stojící na zahradě rodinného domu jsou zcela zachváceny plameny.

Požár zasáhl zděnou stodolu o rozměrech asi 25 × 10 m, na ni navazující dřevěný přístavek o rozměrech asi 8 × 12 metrů a dva skleníky stojící poblíž. Obytná část domu byla vzdálena od místa požářiště asi 30 m.

V prvotní fázi se zásah soustředil jak na likvidaci požárem zasažených budov, tak také na ochranu rodinného domu. Ten se hasičům podařilo uchránit. V průběhu likvidace hasiči dohašovali skrytá ohniska, rozebírali konstrukce a vynášeli mimo požářiště shořelý materiál. Požár dostali hasiči pod kontrolu za půl hodiny po oznámení, likvidaci hlásil velitel zásahu v 11:35 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, uvnitř hořícího objektu bylo několik slepic, které se podařilo dostat ven. Požár zničil dřevěný přístavek a střechu zděné stodoly, uskladněné dřevo a další materiál. Škoda byla předběžně vyčíslena na 500.000 Kč, příčina vzniku požáru je v šetření.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet