Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Českolipsku museli likvidaci požáru trávy přerušit, neboť v noci ve skalním terénu hrozilo jejich zřícení

Náročný zásahmuseli řešit hasiči na Českolipsku. Zde byl v 15:30 hodin ohlášen požár lesa v části obce Zátyní kolem skalnatého kopce Čap. Jak hasiči zjistili, požár zasáhl plochu přes 50×100m v nepřístupném skalnatém terénu nedaleko vrcholu.

Jakmile dorazily první jednotky na místo a byl proveden prvotní průzkum, byly povolány na pomoc další. Celkem se k události sjelo 6 jednotek. Hasičům se podařilo natáhnout 3 vodní proudy, nasadili i jednoduché hasební prostředky.

Hasiči požár lokalizovali, ale po 19. hodině museli z bezpečnostních důvodů práce přesušit, neboť v noci ve skalním terénu hrozilo jejich zřícení.


Od čtvrteční 8. hodiny ranní pokračují hasiči v dohašování požáru v náročném skalnatém terénu kolem vrcholu Čap na Českolipsku. Na místě jsou profesionální hasiči z České Lípy a šest dobrovolných jednotek. Plamenné hoření bylo již včera večer zastaveno, ale bude třeba dohasit stále doutnající hrabanku.

Požár se za noc dál nerozšířil a zůstal v ploše odhadem 50×100m. Kvůli dopravě vody zřizují hasiči čerpací stanoviště na rybníce v Nedamově. Předpokládá se, že do dnešní 14. hodiny bude lesní požár zcela zlikvidován.


Zasahující jednotky:

  • HZS LK PS Česká Lípa,
  • HZS ULK PS Úštěk, Dubá, Tuhaň, Holany, Doksy 1– Doksy.
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet