Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jadernou elektrárnu Temelín letos čeká osm cvičení, námětem prvního byl požár kolejového vozidla

Při přepravě paliva z výrobního bloku do skladu použitého paliva došlo k požáru přepravního kolejového vozidla. Těsnost přepravovaného kontejneru s palivem porušena nebyla. Během události byli zraněni dva lidé. Takový byl scénář prvního letošního cvičení, které dnes proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín.

Na místo simulované události přijíždějí během několika minut temelínští hasiči. Do půl hodiny je fiktivní požár uhašen. Je povolána zásahová skupina pro transport jaderných materiálů. Dozimetristé provádějí kolem kontejnerů radiační kontrolu a zjišťují, že kontejner je těsný.

Současně přijíždí i zdravotník, který oběma zraněným pracovníkům poskytuje první pomoc. Prostor kolem kontejneru zajišťuje ostraha elektrárny. V havarijním řídícím středisku pod administrativní budovou se schází členové havarijního štábu.

Celkově cvičení trvalo dvě hodiny a zapojilo se do něj 35 lidí.


Námět cvičení tentokrát nebyl rozsáhlý. Především jsme si chtěli procvičit postup hasičů, záchranářů, havarijního štábu a specializovaných skupin. Protože i při těchto událostech záleží na rychlosti a kvalitě zásahu. Dnešní cvičení splnilo svůj účel, i když podrobné vyhodnocení nás ještě čeká.

vysvětlil Ivo Novotný, manažer útvaru havarijní připravenost a požární ochrana ČEZ

Obyvatel žijících v blízkosti elektrárny se cvičení nedotklo. Jediné, co mohli lidé z okolí slyšet, byl zvuk sirén v závodním rozhlase a houkání vozidel temelínských hasičů a záchranky.

Protože se jednalo o cvičení specializovaných skupin, areálové sirény spuštěny nebyly. Přesto o plánovaném cvičení byli s předstihem informováni starostové nejbližších obcí.


Použití kontejneru předchází přísné zkoušky

Pomocí modelů, matematických a inženýrských výpočtů se před použitím testuje odolnost každého kontejneru, ve kterém se přepravuje a následně skladuje použité palivo. Zkoušky se provádějí kumulativně a kombinují se tak, aby kontejner co nejvíce zatížily.

Kontejner si mimo jiné musí zachovat těsnost například při požáru nebo při pádu až z devíti metrů na pevnou podložku. Výsledky testů jsou pak podkladem pro získání licence od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Ve skladu, který Temelín uvedl do provozu v roce 2010, je aktuálně zavezeno 14 kontejnerů. V každém je 19 palivových souborů. Kapacita skladu 1370 tun uranu vystačí na 30 let provozu dvou bloků elektrárny Temelín. Během té doby se zaplní všech 152 skladovacích pozic. V kontejnerech může být palivo umístěno 60 let. Podle aktuální verze Státní energetické koncepce by pak mělo být uloženo do trvalého úložiště.

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín
Sdílet