Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zemědělského majetku v Dolním Benešově.

AKTUALIZOVANÉ FOTOKe třetímu požáru během posledních tří nocí vyjížděly čtyři jednotky hasičů do Dolního Benešova (okres Opava). První noc hořely tři valníky se slámou, druhou noc hospodářská budova a v noci na středu 8. 8. 2007 dřevěná stodola s obilím a stroji.

Poslední požár byl oznámen na operační středisko hasičů dvacet minut po úterní půlnoci. Na místo vyjela stejně jako v předchozích případech jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Hlučíně a tři dobrovolné jednotky – z Dolního Benešova, Bolatic a Kravař.

V celodřevěné stodole o základně 20 × 12 metrů se zděnou podezdívkou hořelo 90 balíků slisovaného sena, od kterých se oheň rychle rozšířil na valník s osmi tunami obilí, přívěsné dvoukolové vozíky, valník na dobytek, zapůjčený kompresor, sloužící k čištění kombajnu, uskladněná krytina a pět tun osiva. Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu už za dvacet minut po příjezdu, dohašování ale trvalo až do čtyř hodin středečního rána.

Celková škoda (na vrub soukromému zemědělci) činí 420 tisíc korun. Příčina vzniku požáru není zatím známa.

Stejné čtyři hasičské jednotky zasahovaly v noci z neděle na pondělí 6. 8. 2007 v Dolním Benešově-Zábřehu při požáru tří valníků se slámou (ve válcových balících), které hasiči vytáhli z přístřešku na pole a dohašovali. Byly majetkem stejného soukromého zemědělce. Škoda na třech valnících a slámě dosáhla téměř 200 tisíc korun.

V noci z pondělí na úterý 7. 8. 2007 hořela jen nedaleko odtud přízemní hospodářská budova. Objekt o základně 10 × 7 metrů hořel ze strany, kde byly uskladněny balíky sena. Ohněm byly zasaženy uskladněné dřevěné trámy, hranoly a další stavební dřevo, na kterých byla škoda nejvyšší, také obraceč brambor, obilí a náhradní díly na vozidla a zemědělské stroje, včetně pneumatik. Škoda 370 tisíc korun.

Při žádném z těchto požárů nebyl nikdo zraněn. Okolnosti jejich vzniku šetří Policie ČR ve spolupráci s HZS MSK.

Související články:


Na Opavsku hořela hospodářská budova

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet