Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči lovili ve Frýdku-Místku nebezpečného hada

Lidé, masírování horory a katastrofickými filmy, plnými nebezpečných zvířecích predátorů, čas od času volají na tísňové číslo moravskoslezských hasičů, aby je ochránili před jedovatými plazy, kteří se vyskytnou na zahradě či na koupališti, ojediněle i v uzavřených prostorách sklepů či půdních prostor.

I když jsou hasičští záchranáři rychlí, obávaný had většinou unikne ještě před jejich příjezdem, aniž by bylo jasné, zda šlo o zabijáka, škrtiče nebo obvyklého nejedovatého zástupce tuzemské přírody.

O pomoc nebojácných hasičů žádala naléhavě ve středu 8. 8. 2007 hodinu po poledni paní z frýdecko-místecké místní části Lysůvky, jejíž zahrada sousedí s volnou přírodou. Měla panický strach z napadení nebezpečným hadem, který se vyhříval na jejich květinové skalce na dvorku za domem, zřejmě po chutném obědě.

Profesionální hasiči z nedaleké stanice proto přijeli ochotně a okamžitě na pomoc. Pátrání po kluzkém tvorovi přineslo brzy výsledek – pod dřevěnou podlážkou se schovávala krásná a mírumilovná užovka, která v této oblasti strašívá lidi nejčastěji. Pokusila se o útěk, ale ruce hasičů v rukavicích byly hbitější. „Vypustili jsme ji zpět do přírody v neobydlené části,“ poznamenal velitel zásahu, který díky šikovnosti hasičů trval jen několik minut.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet