Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr láme na Vysočině stromy, hasiči už vyjížděli k pěti desítkám událostí

V průběhu soboty a nedělního rána zasahovali hasiči na Vysočině u šestnácti technických zásahů v souvislosti s počasím. Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Nejvíce událostí jednotky požární ochrany řešily na Žďársku a Třebíčsku, naopak na Havlíčkobrodsku nemusely v souvislosti s počasím zasahovat vůbec.

Popadané stromy hasiči na Žďársku odstraňovali například u Rudolce, Ostrova nad Oslavou, Osové Bitýšky nebo Skleného. Na Třebíčsku byl zásah nutný například u Pálovic, Cidliny nebo u Jaroměřic nad Rokytnou. Všechny události se obešly bez zranění osob.


K téměř pěti desítkám se od včerejšího dne vyšplhal počet výjezdů hasičů na Vysočině k událostem v souvislosti s počasím. Nejčastěji hasiči dosud zasahovali na Třebíčsku a Žďársku a i v průběhu neděle je zaměstnaly hlavně padlé stromy, které bránily plynulému provozu na komunikacích.

Odklízet musely jednotky požární ochrany stromy například u Sněžného, Nového Města na Moravě nebo obce Krásněves na Žďársku. Na Třebíčsku likvidovali hasiči za pomoci ručních motorových pil stromy například u Krokočína, Dešova, Valče nebo Čechočovic. Vítr však nelámal pouze stromy a větve, v Třebíči na ulici Sportovní odnesl na nedalekou stráň plechový přístřešek a na ulici Nerudova taktéž v Třebíči utrhl část plechu na střeše.

V obci Těmice na Pelhřimovsku padl strom na dráty telefonního vedení. Profesionální hasiči ze stanice Kamenice nad Lipou jej odstranili motorovou pilou, telefonní vedení strom naštěstí nepoškodil. Všechny události se dosud obešly bez zranění.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet