Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prudký déšť způsobil podemletí tří budov

Vítr a silný déšť dnes (9. 8. 2007) v odpoledních a v podvečerních hodinách zasáhly Plzeňský kraj. Nejhorší situace byla v okresech Plzeň–sever a Plzeň–jih. Hasiči zasahovali také v Plzni a na Tachovsku. Celkem vyjížděli k více jak 20 událostem.

Nejhorší situace byla v obcích Černovice a Pakoslav na Plzni–severu a na Plzni–jihu pak v okolí Blovic.

Plzeň–sever – Do obce Černovice (Plzeň–sever) vyjížděli před osmnáctou hodinou profesionální hasiči ze Stříbra a dobrovolní hasiči z Nýřan, Pňovan a Pernarce. Obcí tehdy protékala voda a občané ohlásili asi 15 až 20 zatopených objektů. O situaci v obci byl informován tajemník MěÚ Nýřany. V obci došlo k sesunu garáže a dílny. Uvnitř byly dvě acetylenové, dvě kyslíkové a jedna CO2 láhev. Objekt byl ohraničen páskou. Majitelka byla poučena o nutnosti povolat k posouzení objektu statika. Obec Černovice zůstala bez zdrojů pitné vody. Do obce Diecézní charita Plzeň dopraví balenou vodu, jede tam také kontejner nouzového přežití a cisternový přívěs ze stanice Slovany.

Do obce Křelovice, části Pakoslav (Plzeň–sever), vyjížděli před šestnáctou hodinou dobrovolní hasiči z Křelovic, Pernarce, Úněšova a profesionální hasiči ze stanice Košutka. Na místo jel přívěs na čerpání vody. O situaci byl informován starosta Křelovic. Hasiči zde čerpali vodu z několika objektů a také ze stáje. Voda zde podemlela roh jednoho domu. Obyvatelé byli dopraveni do bezpečí. Hasiči společně se starostou obce provedli průzkum. Bylo zjištěno, že voda podemlela silnici do obce Mydlovary. Pro případ nutnosti byla v 19:35 hodin vozovka částečně zprovozněna. Obec zajistila nakladač. Na místo bude dopraveno tři tisíce pytlů s pískem na případné postavení protipovodňové hráze. Čtyři padlé stromy mezi obcemi Rozněvice a Kukanice odstraňovali profesionální hasiči ze stanice Košutka. Vodu z laguny u rampy u Penny marketu na Benešově třídě v Nýřanech odčerpávali místní profesionální hasiči. Hloubka vody zde dosahovala 30 centimetrů.

Plzeň–jih – Větve na silnici u Nepomuku likvidovali před devatenáctou hodinou profesionální hasiči z Nepomuku. K vodě a blátu na komunikaci v Dobřanech vyjížděli po sedmnácté hodině dobrovolní hasiči z Dobřan a profesionální hasiči z Přeštic. Vodu v Husově ulici v Blovicích čerpali místní dobrovolní hasiči. Do ulice Plzeňská ve Štěnovicích, která byla znečištěná kamením a pískem, a k vodní laguně v ulici V Potocích vyjížděli místní dobrovolní hasiči. Dobrovolní hasiči z Blovic vyjížděli před šestnáctou hodinou do obce Vlčice k poškozenému telefonnímu vedení. Vodu z plynové kotelny v Palackého ulici v Blovicích čerpali profesionální hasiči z Nepomuku a místní dobrovolní hasiči. Vodu z garáže v obci Vrčeň čerpali profesionální hasiči z Nepomuku a dobrovolní hasiči z obce Vrčeň.

Práci měli hasiči také na Tachovsku. Vodu ze sklepa v obci Trpísty po devatenácté hodině čerpali místní dobrovolní hasiči. Bylo tam 30 až 40 centimetrů vody. K padlým šesti stromům u Nové Vsi, U Pazourova mlýna, vyjížděli dobrovolní hasiči z Konstantinových Lázní a profesionálové z Tachova. V jejich silách nebylo stromy zlikvidovat. Domluvili se s revírníkem na dalším postupu. Tři stromy a jeden sloup elektrického vedení za obcí Branka likvidovali profesionální hasiči z Tachova.

K blátu na vozovce a chodníku na křižovatce ulic Cihlářská a Větrná v Plzni–Liticích vyjížděli dobrovolní hasiči z Litic. Vodu ze sklepa v Plzni–Valcha čerpali profesionální hasiči ze stanice Pobřežní.

K požáru stohu o rozměru 10 × 70 metrů v obci Domoraz vyjížděli profesionální hasiči ze Sušice a dobrovolní hasiči z obcí Soběšice a Strašín. Stoh hořel uprostřed. Čerpací stanoviště bylo zřízeno v Nezamyslicích. Hořící část se podařila pomocí nakladače oddělit. Byla zajištěna kyvadlová doprava vody. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Příčinou požáru byl patrně úder blesku.

Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško

Ilustrační foto: bourky.cz

-wap-
Sdílet