Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Polygon Hasičského záchranného sboru Letiště Praha, a.s. mohou využít i hasiči z jiných jednotek, včetně těch dobrovolných

Součástí Centrální stanice Hasičského záchranného sboru Letiště Praha je mimo jiné i cvičný polygon, který je umístěný v suterénu budovy. Polygon je vybaven tak, aby vyhovoval odborné přípravě nositelů dýchací techniky (fyzická zátěž, žárová komora, polygon s akustickou a vizuální simulací zásahu včetně zakouření) a je využíván nejen zaměstnanci HZS LP, ale také jinými sbory, ať už dobrovolnými nebo profesionálními a občas i jinými složkami IZS.

Polygon se skládá z šaten se sociálním zařízením a sprchami, místnosti pro přípravu cvičících hasičů, místnosti fyzické přípravy, žárové komory a samotného těla polygonu a velínu.

Místnost fyzické přípravy je vybavena nekonečným žebříkem, dvěma kladivy o váze 15 kg a běhacím pásem. Všechna tato zařízení mají svedeno ovládání do velína a možnost nastavení obtížnosti cvičení podle věku a kategorie cvičícího hasiče. Při absolvování polygonu se fyzickou přípravou začíná.

Po jejím absolvování vyrážejí hasiči přes cvičnou nádrž a pokračují do žárové komory, kde je vzduch vyhřátý na 60 – 70° C. Odtud pak přejdou do samotného těla polygonu, který je třípodlažní a je vybaven různými překážkami a zúženými prostupy. Polygon je v průběhu cvičení zakouřen, jedinými světly jsou záblesky stroboskopů. Do místnosti je dále pouštěn hluk simulující prostředí zásahu.

V průběhu cvičení lze veškeré dění sledovat na obrazovkách monitorů a to buď na plánu polygonu, kde se barevně podkreslují části, po kterých zrovna cvičící přecházejí, nebo na kamerách, které jsou rozmístěny po celém prostoru. V případě potřeby je možné ovládat např. zakouření nebo osvětlení. Pro ztížení cvičení je možné vložit do polygonu figuríny. Stane-li se při cvičení nějaký úraz, je okamžitě zjištěn a místnost je odvětrána a klec nejblíže zraněného hasiče otevřena.

Výstupem z polygonu je protokol, na kterém je zaznamenáno veškeré dění a v případě zájmu i videozáznam celého výcviku.

Pokud by jakýkoliv sbor měl zájem polygonu HZS LP využít, získá více informací na telefonním čísle 220 112 014. V rám­ci využití polygonu je možné zapůjčit jak dýchací techniku, tak ochranné prostředky.

Sdílet