Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Libereckém kraji měli rušný víkend kvůli silnému větru, který lámal stromy a větve

Několik silnic bylo hlavně během neděle neprůjezdných. Za víkend vyráželi hasiči k popadaným stromům celkem 32×, z toho největší nápor měli v neděli, kdy museli do terénu 26×. Nejvíce technických událostí řešili na Českolipsku (14), dále na Jablonecku (7), Semilsku (4) a relativní klid byl na Liberecku (1).

Na Českolipsku zatarasil strom komunikaci například v Brništi, v části obce Korce, v části obce Arnultovice či přímo v České Lípě v ulici Bulharská. Kromě stromů byli hasiči voláni také kvůli uvolněným plechům na střechách. Včera v 16:59 hodin zasahovali českolipští profesionálové v České Lípě (ulice Jiráskova), kde ze střechy třípatrového bytového domu odlétávaly kusy hliníkových plechů. Z důvodu ohrožení chodců byla komunikace uzavřena. Na místo byla vyslána lezecká skupina hasičů, které se podařilo na střechu dostat a provizorně plechy přitlouci hřebíky.

Na Semilsku hasiči spolupracovali s energetiky kvůli spadlému stromu na elektrické vedení. K události došlo během nedělního dopoledne v části obce Zálesní Lhota. Hasiči vyčkali na vypnutí elektrického proudu v daném úseku a pomocí plošiny energetiků odstranili motorovou pilou část koruny stromu. Kmen po pádu na silnici rozřezali a odstranili z komunikace. Po dobu prací byla silnice uzavřena a policisté se postarali o odklon dopravy.

Strom přes komunikaci odstraňovali ještě dnes ráno po šesté hodině jablonečtí profesionální hasiči u části obce Karlov.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet