Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby ze skály u Žloukovic

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou CAS 16-Iveco, VEA-Hyundai, VEA-Š Fabia Combi a RZA-VW zasahovala dne 12. 8. 2007 ve spolupráci s Policií ČR a ZZS SČK z výjezdového stanoviště Beroun u záchrany osoby z obtížně přístupného terénu nad obcí Žloukovice.

12. 8. 2007 23:43 hodin

Událost byla nahlášena jako volání o pomoc, které je slyšet ze skalního masívu na druhém břehu Berounky, doprovázené signály z ruční svítilny. Po příjezdu do obce Žloukovice byla jednotka navedena Policií ČR na místo, z něhož byly vidět signály přes řeku. Tato oblast byla na rozkaz velitele zásahu nasvícena reflektory na stativu i z osvětlovacího stožáru vozidla CAS 16. Příslušníci jednotky se vybavili lezeckým a zdravotnickým materiálem a přesunuli se zpět k železničnímu mostu přes řeku Berounku. Přešli přes něj a dále pokračovali pěším přesunem neznačenou stezkou v hustém lesním porostu na místo události vzdálené cca 1,5 km s převýšením cca 100 m. V průběhu přesunu ke zraněné osobě byl postup jednotky korigován radiostanicí z vozidla CAS 16 na druhém břehu řeky, kdy strojník sledoval pohyb světel hasičů vůči místu, odkud vycházely světelné signály o pomoc.

Po půlhodině ztíženého přesunu nalezli hasiči na okraji skalního masivu nad řekou dvoučlennou skupinku, která žádala o pomoc. Jednalo se muže a ženu v podnapilém stavu s tím, že si žena stěžovala na necitlivost nohy. Hasiči ženu umístili do nosítek SKED a transportovali ji zpět k vozidlům, kam mezitím dorazila sanitka ZZS vyžádaná velitelem zásahu. V 01:44 hodin dne 13. 8. 2007 byla postižená osoba předána do péče lékaře.

V průběhu zásahu byla RZA ze stanice Hořovice HZS SČK dislokována ve Zdicích jako záloha pro zásah na dálnici D5.


mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

-wap-
Sdílet