Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení hasičů a policie

Součinnostní cvičení Oddělení speciálních potapěčských činností a výcviku policejního prezidia ČR (dále jen OSPČR PP ČR), HZS JmK UO Brno, PS Lidická a Letecké služby PČR se uskutečnilo dne 10. 8. 2007 na vodním díle Dalešice.

Cílem společného zaměstnání byl nácvik záchrany osob z vodní hladiny a vyhledávání osob pod hladinou v situaci, kdy je vzhledem k terénním podmínkám obtížné dostat potapěče na vodní hladinu a je nutno přistoupit k použití lezecké techniky, případně spustit potapěče přímo z paluby vrtulníku palubním jeřábem. Zachráněná osoba by v podobné situaci byla následně buď v nosítkách, nebo ve speciální záchranné smyčce vyzdvižena opět jeřábem na palubu vrtulníku a transportována na improvizovaný heliport nebo přímo do zdravotnického zařízení.

Každý ze zúčastněných si vyzkoušel základní činnosti, vážící se k jeho specializaci, společným výsledkem pak bylo secvičení těchto dílčích činností v koordinovanou akci, jejímž výsledkem by v případě ostrého zásahu mohla být záchrana lidského života. Lezecká skupina HZS Jmk s PČR – Leteckou službou spolupracuje poměrně často v rámci společných výcviků, pravidelný je i nácvik společné činnosti s OSPČ PP ČR, s jehož příslušníky se brněnští lezci spolu s dalšími složkami podíleli na záchraně speleopotapěče v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu v červenci tohoto roku.


nprap. Milan Ňorek a nprap. Jiří Buček,
HZS Jmk, ú. o. Brno

-wap-
Sdílet