Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracovní víkend u JSDH Hrušky

V sobotu 11. 8. 2007 okolo osmé hodiny ranní vyjela jednotka JSDH Hrušky s hasičským speciálem na podvozku Tatra 815 8 × 8 k vyproštění zapadnutého buldozeru do katastru města Valtic.


Terén v místě byl členitý, což značně ztěžovalo přístup i samotné vyprošťovací práce. Buldozer zapadl v dolině oddělené od svažitého pole, kde stál hasičský speciál, asi dva metry vysokou, keři porostlou mezí.
Jednotka vyřezala motorovou pilou průsek skrz keře na mezi, aby bylo možné natáhnout lano. Pro zvýšení tažné síly byla použita kladka.
První pokus ukázal, že vyprošťovací zařízení funguje bez nejmenších problémů, ale váha osmikolky není pro vyproštění buldozeru dostatečná. Před vyprošťovacím vozidlem nebyl žádný strom, ke kterému by se dalo ukotvit. Proto byla prostřednictvím operačního povolána JSDH Valtice s vozidlem Škoda 706 CAS 25, to bylo připřaženo před osmikolku jako zátěž. Naviják však stále obě vozidla po mírném svahu přitahoval k buldozeru, který se ani nepohnul. Proto přijelo na pomoc ještě další vozidlo JSDH Valtice, Tatra 148 CAS 32. Obě vozidla valtických hasičů se postavila v úhlu ke kabině osmikolky tak, že stála do tvaru „Y“, připoutaná k osmikolce tak tvořila „kotvy“. Přestože takto spřažená vozidla vážila celkem téměř 60 tun (Škoda 706 cca 13,5 t, Tatra 148 cca 18,5 t a Tatra 815 cca 27 t), ještě se po poli o pěkný kousek svezla, než se kola dostatečně zachytila, když potom naviják na osmikolce zabral, buldozer se pohnul a během pár desítek sekund byl vytažen na pevnou zem.

Kvůli rannímu zásahu se plánovaný výcvik s vyprošťovacím tankem VT – 55A, který vlastní SDH Hrušky, přesunul až na sobotní odpoledne.
Tank byl naložen na podvalník a za pomoci hasičského speciálu Tatra 815 8 × 8 odvezen na bývalé vojenské cvičiště nedaleko Hrušek.
Byla prověřena funkčnost všech systémů na tanku, včetně zemní kotvy a vyprošťovacího zařízení. Ukázalo se, že je vše plně funkční. Soupravu Tatry 815 8 × 8 s podvalníkem o celkové hmotnosti převyšující 40 tun přitáhlo vyprošťovací zařízení na tanku bez nejmenších problémů, přestože byla kola zablokována.
Určení řidiči prověřili také jízdní vlastnosti tanku v terénu. Při projížďce si přišli na své i jejich ratolesti.
Sobota to byla náročná a zároveň poučná. V jednom dni se podařilo prověřit schopnosti hasičského speciálu Tatra 815 8 × 8 JSDH Hrušky, vyprošťovacího tanku VT – 55A SDH Hrušky i jejich osádek.

Text a foto: JSDH Hrušky

-kuw-
Sdílet