Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krizové mobily

Hasiči: Chceme krizové mobily, kterými se vždy dovoláme .

Jihočeští hasiči po zkušenostech z loňských povodní podali na Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru návrh, aby se při výběru mobilních telefonů pro krizové situace posuzovala jejich schopnost pracovat i ve slabém signálu. Hasiči nyní používají model Siemens ME45, nové telefony mají dostat zhruba za dva roky.

Siemensy, které od Eurotelu objednalo ministerstvo vnitra právě na základě volby generálního ředitelství hasičů, se totiž v krizových situacích neosvědčily.
Podle smlouvy, kterou ministerstvo s Eurotelem sepsalo vloni v lednu, má mobilní operátor zajistit 19.000 mobilních telefonů pro všechny složky krizového řízení (dříve Integrovaného záchranného systému) v České republice. Patří mezi ně například obce, hasiči, policie či krajské úřady. Podle mluvčího Eurotelu Jana Kučmáše jich bylo už rozdáno přes 17.500. Telefony Siemens ME45 s příslušenstvím prodává Eurotel ministerstvu za korunu za kus, přestože se sada na trhu loni stála téměř 20.000 korun.

Volba přístoje je však podle hasičů nešťastná. Modely ME45 totiž v místech se slabším signálem neustále vyhledávaly silnější příjem a často je nebylo možné ve vypjatých situacích používat. Hasičům je jedno, jestli ten zvuk bude šumět a nebude křišťálově čistý, hlavně aby se dovolali.

Také nárazy a otřesy podle něj mnohdy vyřazovaly mobily z provozu. S tím jsou ale hasiči ochotni se smířit. Jsou si totiž vědomi, že technicky odolné přístroje jsou mnohem dražší. Z požadavků na příjem signálu však ustoupit nehodlají.
Podle Kučmáše byla volba mobilu do značné míry ovlivněná tím, že ministerstvo a potažmo hasiči neměli takové zkušenosti s výběrem přístrojů. Uniklo jim totiž, že mobilní telefon nemá venkovní anténu. Přestože jeho technické parametry ukazují, že citlivost na signál je v mezích požadované normy, mobil musí neustále hledat lepší spojení, aby mohl poskytnout kvalitní zvuk.
Sdílet