Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jihomoravském kraji proškolili v dvoudenním kurzu první techniky ochrany obyvatelstva z dobrovolných jednotek

Ve dnech 14. a 15. března 2014 se uskutečnilo v Zařízení HZS JMK v Tišnově pod vedením lektorů – specialistů z oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení proškolení první skupiny techniků ochrany obyvatelstva (specializační kurz TOOB-16).

Kurzu se účastnilo 18 členů SDH obcí z těch jednotek, které budou v rámci JMK předurčeny k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva.

Organizačně se zaměstnání dělilo na teoretickou a praktickou část tak, aby byla maximálně využita hodinová dotace dle platných osnov a školení bylo svojí formou a provedením žádoucím přínosem pro zúčastněné frekventanty.

Kurz měl za cíl připravit určené techniky ochrany obyvatelstva pro činnosti spojené s problematikou ochrany obyvatelstva při přípravě na mimořádné události a krizové stavy a zejména pak při jejich řešení. Důraz se kladl především na oblast varování a vyrozumění, evakuace, nouzového přežití, týlového zabezpečení a na protipovodňovou problematiku (hlásná služba a stavění různých typů protipovodňových hrází).

Účastníci kurzu se seznámili s kontejnerem nouzového přežití a možnostmi jeho praktického využití v rámci řešení činností spojených s ochranou obyvatelstva. Při praktickém výcviku s tímto kontejnerem řídila posádka nosiče kontejneru činnost účastníků kurzu tak, jako v reálné situaci.

Účastníci kurzu jej uvedli do pohotovosti (rozložení) a následně opět složili, přičemž se důkladně seznámili s jednotlivými částmi kontejneru a s jejich uložením. Jako součást praktického výcviku s kontejnerem byl také výdej teplé stravy v terénu pro účastníky zaměstnání pouze s využitím prostředků z výbavy kontejneru.

Studijní materiály pro teoretickou přípravu obdrželi účastníci kurzu předem elektronickou formou. Při zahájení kurzu každý účastník složil vstupní test a kurz byl ukončen opět formou testu a vydáním potvrzení o absolvování kur­zu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet