Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion skončil na Jablonecku za krajnicí, pohonné hmoty unikaly z přepadové hadice do potoku

V 1:35 hodin byla jabloneckým profesionálním hasičům ohlášená dopravní nehoda kamionu, který spadl za krajnici vozovky za odbočkou na Rádlo ve směru na Jablonec nad Nisou. Jak hasiči zjistili, příkopem podél cesty vede potůček, který se následně vlévá do řeky Mohelky.

A právě do potůčku docházelo k úniku pohonných hmot z naftových nádrží kamionu. Při nehodě totiž došlo k vytržení přepadové hadice mezi nádržemi.

Pod vozidlo se nedalo dostat, proto jednotka zahájila záchranné práce k zamezení úniku dále do řeky Mohelky vystavěním provizorních norných stěn ze sorpčních hadů a sorbentu na vodu.

popsal velitel stanice Jablonec nad Nisou mjr. Mgr. Jan Málek

Poté hasiči započali likvidační práce spojené se sběrem nebezpečného odpadu (sorbentu s PHM). Jednotka po dobu této práce vyčkala na příjezd odtahové služby, která vozidlo z příkopu vyprostila. Po vytažení došlo ještě k masivnímu úniku nafty na vozovku v celkové šíři 10×4 m. Místo události bylo po ukončení likvidačních prací předáno zástupcům ŽP ORP Jablonec n. N. a Policii ČR. Zásah hasičů trval 5,5 hodiny.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet