Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali kamion s prasaty

Polský kamion Scania, vezoucí na korbě 180 živých prasat, vyprošťovali ve středu 15. 8. 2007 brzy ráno profesionální hasiči z Českého Těšína v českotěšínské místní částí Stanislavice (okres Karviná) s pomocí vyprošťovací Tatry 815 ze stanice v Havířově.

Na rozdíl od loňska, kdy museli živý, ale páchnoucí náklad překládat, tentokrát nemuseli přepravní prostor otvírat.

O pomoc požádala Policie ČR ve středu o půl čtvrté ráno. Tahač Scania s návěsem, plným kvičících vepřů, sjel ze silnice v Ostravské ulici zadní částí vozidla a naklonil se. Polský řidič zřejmě nezvládl ostrou pravotočivou zatáčku. Nehoda se obešla bez zranění a zřejmě i škody na majetku. Případný úhyn vepřů řeší Policie ČR ve spolupráci s veterinární správou.

Českotěšínští hasiči mají hned dvě „čerstvé“ zkušenosti s kamiony, vezoucími prasata na jatka, a to z loňska a předloňska. Obě nehody se staly na území Českého Těšína. Například loni živé vepře nejprve vyprostili a pak zahnali do náhradních vozidel pomocí ohrady z hasičských žebříků, propletených hadicemi, mrtvé kusy nakládali na vozidla, odjíždějící do kafilerie. Zásahové obleky pak musely do čistírny, hasiči na konci směny pod sprchy, ale až na konci směny. Charakteristický živočišný pach se musel na stanici poměrně dlouho vyvětrávat.

Letos už moravskoslezští hasiči u havarovaného kamionu s prasaty zasahovali – zhruba před měsícem v Pusté Polomi na Opavsku (9. 7. 2007). Vozidlo skončilo na boku v příkopě, řidič vyvázl bez zranění. Hasiči vepře ze tří poschodí korby vyprošťovali a také je ochlazovali vodou. Na místě zasahovaly jednotky a technika Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Opavě, Ostravě-Zábřehu a v Ostravě-Hrabůvce a s nimi dobrovolní hasiči z Pusté Polomi, Hrabyně a Hradce nad Moravicí-Jakubčovic. Kamion Iveco vezl 205 živých prasat na jatka do Otic (okres Opava) z Čavisova (okres Ostrava). Havárii přežila jen necelá stovka vepřů, zbytek skončil v kafilerii.

Hasiči se na zásahy u zemědělského zvířectva připravují. V polovině května se v obci Chotěbuz na Karvinsku uskutečnilo taktické cvičení jednotek požární ochrany, zaměřené na likvidaci požáru vepřína. Bylo spojené s evakuací živých zvířat a jejich provizorního ustájení. Cvičení se zúčastnilo 54 hasičů z Karvinska a 11 požárních vozidel – jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Český Těšín a také jednotky sborů dobrovolných hasičů Český Těšín-Město, Mosty, Horní Žukov, Mistřovice, Stanislavice, Svibice, Chotěbuz a Chotěbuz-Zpupná Lhota. Po oznámení simulované události a příjezdu na místo zásahu členové jednotek zřídili dálkovou dopravu vody hadicemi, vytvořili provizorní místo pro evakuovaná zvířata a likvidovali požár pomocí tří vodních proudů.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet