Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru byli zraněni tři lidé

Tři lidé byli dnes v noci zraněni při požáru nástavby vinného sklepa v obci Březí u Mikulova na Břeclavsku. Požár rekreačního zděného objektu o rozměrech 10 × 7 metrů byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 01:17 hodin. Téměř ve stejný čas hořel v Brně byt.

Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů – profesionální z Mikulova a dobrovolná jednotka z Březí. Oheň vypukl ve vstupní části objektu a rozšířil se do dalších místností. Sedmadvacetiletý muž, který byl uvnitř se svou přítelkyní a malým dítětem, se plameny před příjezdem hasičů snažil hasit zahradní hadicí. Při tom utrpěl vážné popáleniny a žár a zplodiny hoření mu zasáhly také dýchací cesty. Muže zdravotníci převezli na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno. S podezřením na nadýchání zplodinami hoření zdravotníci do nemocnice k vyšetření převezli také jeho 24letou partnerku a šestiměsíčního syna.

Požár ve vstupní části nástavby hasiči lokalizovali a dohasili v 1:50 hodin, rozebírání a dohašování prohořelých stropů ze sádrokartonu pokračovalo další dvě hodiny. Oheň silně poškodil předsíň, stropy dalších místností a vnitřní zařízení objektu postaveného v roce 2002. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 700 tisíc korun, hodnotu zbývající části a sousedního objektu uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na 1,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření, podle dosud zjištěných skutečností však vyšetřovatel nevyloučil nedbalost uživatelů při kouření.


Dvojice před ohněm utekla na balkon

Čtyři jednotky hasičů vyjížděly dnes v noci k likvidaci požáru bytu v domě v Zahradnické ulici nedaleko centra Brna. Informaci, že z okna bytu ve čtvrtém nadzemním podlaží šlehají plameny, operační středisko HZS převzalo ve 2:50 hodin. Na místo vyslalo čtyři požární jednotky – profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici a ve Starém Lískovci a dobrovolnou jednotku z Brna-Husovic.

Požár vypukl v obývacím pokoji a rozšířil se do kuchyně a předsíně bytu 2+1. Devatenác­tiletý pár, který v té době spal v ložnici, před žárem a kouřem utekl na balkon, odkud ho po částečném uhašení požáru vyvedli do bezpečí hasiči. Zdravotníci oba odvezli do nemocnice, odkud byli po vyšetření ráno propuštěni. Ostatní obyvatelé domu stihli ze svých bytů před rizikem nadýchání kouřem a toxickými zplodinami hoření uniknout na ulici, kde našli provizorní přístřeší v přistaveném autobusu dopravního podniku.
Hasiči oheň lokalizovali ve 3:30 hodin. Dohašování, při kterém bylo nutné rozebírat strop obývacího pokoje a podlahu půdy nad bytem a termokamerou prověřit případné rozšíření požáru do okolí, hasiči ukončili v pět hodin. Obyvatelé domu se pak mohli do svých bytů vrátit.

Byt zasažený požárem byl silně poškozen – plameny a žár zcela zničily vnitřní zařízení, okno a dveře, elektroinstalaci, strop a omítku obývacího pokoje, silně poškozena byla i kuchyně a předsíň. Voda použitá při intenzívním zásahu protekla do dvou spodních bytů. K vysušení stropů a stěn těchto bytů hasiči lidem zapůjčili horkovzdušné vysoušeče. Celkovou škodu způsobenou požárem vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 490 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření, podle dosud zjištěných poznatků však vyšetřovatel HZS nevyloučil nedbalost uživatelů bytu při užívání svíčky.

Dětská hra s otevřeným ohněm zřejmě dnes způsobila požár v lese u ulice Vinohrady v městské části Brno-střed. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 10:06 hodin, kouř z lesa kromě lidí z okolí zpozorovali i policisté na monitorech kamerového systému. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Bauerově a Lidické ulici. Průzkum ukázal, že jde o drobný požár trávy a lesní hrabanky na ploše cca 20 × 20 metrů. Hasiči proti plamenům nasadili jeden vodní proud. Požár dostali pod kontrolu v 10:31 hodin a zlikvidovali o deset minut později. Škoda nebyla vyčíslena.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet