Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté a hasiči hledali nedaleko Znojma ztraceného muže, při cvičení využili i speciální navigační systém

Nedaleko Znojma v katastru obce Suchohrdly se ztratil starší muž. Policie ČR zahájila pátrání a jihomoravští hasiči se do celé akce zapojili. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyrazilo devět jednotek.

Takový byl začátek cvičení složek IZS, které proběhlo ve středu 19. března 2014. Po taktické poradě se jednotky přesunuly ze Znojma na místo pátrání. Pod vedením PČR vytvořili hasiči s policisty rojnici a zahájili kolem poledne pátrací akci v lesním porostu.

Terénem prostupovalo na sto hasičů a policistů. Pátrání se účastnil také psovod PČR a čtyři příslušníci na koních. Vzhledem k povětrnostním podmínkám nemohla Policie ČR dle námětu cvičení využít vrtulník. Před druhou hodinou se podařilo muže najít zraněného. Poskytli mu tepelný komfort a transportovali jej z lesa.

K monitorování situace využili hasiči a policisté navigační systém společnosti GINA, se kterou jihomoravští hasiči dlouhodobě spolupracují. V ostré pátrací akci jej využili před pár dny u Židlochovic na Brněnsku.

Systém umožňuje sledovat pohyb rojnice terénem na mapovém (nebo ortofoto) podkladu. Je možné sledovat pohyb pátracího psa, vozidel apod. Díky technologii jsou jasně označeny již prohledané prostory.

V akci byli profesionální hasiči ze Znojma a dobrovolné jednotky obcí Suchohrdly, Prosiměřice, Slup, Šatov, Mikulovice, Božice, Jevišovice a Běhařovice. Hasiči si při cvičení zopakovali součinnost s PČR a prakticky si osvojili prohledávání neznámého terénu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet