Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž kynologů z USAR teamů bude v Chomutově

Ve dnech 22. – 25. srpna 2007 se v Chomutově uskuteční mezinárodní soutěž kynologických týmů zařazených do speciálních záchranářských jednotek – tzv. USAR odřadů, které jsou vybaveny a vycvičeny na vyhledávání a záchranu osob zavalených sutinami. Zúčastní se jí více než 40 špičkových kynologů z pěti evropských zemí.

Akce bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 23. 8. 2007 v 9:00, a to v areálu Odborného učiliště požární ochrany Chomutov (Na Průhoně 4800), které událost spolu s generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR pořádá. Následovat bude prohlídka stanového městečka záchranářů, které bylo postaveno speciálně pro účely této akce, a odvoz na samotné místo soutěže.

Jako čestní hosté jsou na akci očekáváni mj. generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán a primátorka města Chomutov Ing. Ivana Řápková. Jako pozorovatel pak do Chomutova zavítá i Wolfgang Zörner – prezident mezinárodní organizace záchranných psů (IRO).

Několikadenní soutěže se zúčastní celkem 44 kynologů se záchranářskými psy, a to z pěti zemí (kromě ČR také z Polska, Slovenska, Maďarska, Německa a Estonska). Soutěžit spolu budou dvoučlenná družstva psovodů se psy předurčenými k vyhledávacím a záchranným pracím. Vše simuluje reálné podmínky zásahu záchranářských kynologů. Jejich úkolem je pěšky překonat dvoukilometrovou trasu s praktickými překážkami a s pomocí psů pak co nejrychleji vyhledat osoby-figuranty zavalené sutinami v terénu, a to jak za dne, tak v noci.
Denní část soutěže kynologických týmů odstartuje ve čtvrtek od 7:00, noční část bude probíhat od 22:00.

Vyhlášení výsledků soutěže kynologických týmů proběhne v sobotu 25. 8. 2007 v 10:00 opět v areálu Odborného učiliště požární ochrany Chomutov. Od 10:30 pak bude následovat ukázka části vybavení českého USAR odřadu.

Vzhledem k tomu, že vlastní soutěž se odehrává v lokalitách mimo areál učiliště, bude na místo nasazení kynologů zajištěna doprava. Zájemce z řad novinářů proto žádáme, aby svou účast předem potvrdili a do areálu Odborného učiliště požární ochrany Chomutov (Na Průhoně 4800) se dostavili ve čtvrtek 23. 8. 2007 do 9:00. Po převozu na místo soutěže budou novináři a ostatní hosté seznámeni s námětem i cíli soutěže, podobou soutěžní trasy a vybavením kynologů-záchranářů.


Na akci srdečně zve

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet