Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek hasičů bojovalo na Semilsku s požárem chléva, plameny se rychle šířily

Dlouhotrvající zásah mají za sebou hasiči na Semilsku. Po celou noc až do dnešního rána bojovali s požárem roubeného hospodářského stavení a chléva. Požár byl hasičům ohlášen ve 00:48 hodin s tím, že v části obce Sklenařice hoří chlév, uvnitř kterého je 14 krav. Operační důstojník vyhlásil poplach jednotkám z 2. stupně a na místo se sjelo 8 jednotek s devíti cisternovými automobilovými stříkačkami.

Jedenáct krav stihl majitel vyvést ven, pomáhali mu ještě policisté, kteří jeli náhodou kolem. Požár se však rychle šířil a 3 zvířata zůstala uvnitř. Plameny šly po chvíli již střechou ven a pro zbylá zvířata se mohli hasiči vrátit až po částečném uhašení požáru. Jednu z krav se podařilo ještě zachránit a vyvést, zbylé 2 uhynuly.

Roubené hospodářské stavení nebylo trvale obývané a jeho část sloužila pro uskladnění krmiva pro zvířata. Oba objekty zasažené požárem hasiči ještě dlouhou dobu dohašovali, rozebírali celé podkroví a vyklízeli uskladněné seno a slámu.

Kromě hasebních prací se hasiči soustředili také na ochlazování další chalupy, která stála jen metr od požárem zasažených objektů. To se hasičům s nasazením všech sil podařilo. Kolem šesté hodiny ranní se jednotky postupně začaly vracet na základny.

Škoda byla odhadnuta na 1 200.000 Kč, příčina vzniku požáru nebyla jednoznačně stanovena a je v šetření.

Zasahující jednotky: HZS LK PS Semily, HZS LK PS Jilemnice, HZS LK PS Tanvald, Vysoké nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou, Zlatá Olešnice, Rokytnice nad Jizerou, Kořenov – Přichovice, (Tanvald-Šumburk jako záloha na tanvaldské stanici).

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet