Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár terénního automobilu a lesa

Zřejmě úmyslně založený požár mladého lesa a požár terénního automobilu likvidovali dnes (18.8,2007) hasiči Jihomoravského kra­je.

Na 100 tisíc korun vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu způsobenou dnes odpoledne požárem motorového prostoru terénního vozidla Mitsubishi L200 v Padochově na Brněnsku. Požár byl ohlášen v 16:06 hodin a na místo vyjely dvě požární jednotky – profesionálních hasičů ze stanice v Ivančicích a dobrovolná jednotka ze Zbýšova. Auto začalo hořet na silnici v obci a při příjezdu hasičů byla celá motorová část v plamenech a oheň prohoříval i do kabiny vozidla. Hasiči proti plamenům nasadili vysokotlaký proud. Požár dostali pod kontrolu v 16:16 hodin a zlikvidovali za dalších 11 minut. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na vozidle.

Dosud neznámý žhář dnes odpoledne založil sérii drobných požárů mladého lesa u Masarykova okruhu na Brněnsku. Požár byl ohlášen ve 14:51 hodin na několika ohniscích v blízkosti závodiště, a protože hrozilo plošné rozšíření na les, operační středisko HZS na místo vyslalo osm požárních jednotek – tři profesionální ze stanic v Rosicích a v brněnské Lidické ulici a ve Starém Lískovci a pět dobrovolných z Rosic, Žebětína, Zastávky, Říčan a Rousínova. Na místo události naproti automotodromu u silnice ze Žebětína do Ostrovačic postupně vyjelo 12 zásahových vozidel. Jejich příjezd byl komplikovaný, protože hasiči se museli proplétat mezi návštěvníky okruhu, kteří se v té době vraceli z tréninku Grand Prix.
Oheň hasiči likvidovali na celkem sedmi místech na celkové ploše zhruba jednoho hektaru. Z toho největší požár se rozšířil na plochu cca 400 m2, kde hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy. Požáry hasiči lokalizovali v 16:10 hodin a likvidovali od dvě minuty později. Po žháři, který při příjezdu hasičů z lesa utekl, pátrají policisté. Oheň poškodil trávu, lesní hrabanku a mladý dubový porost na zalesněné pasece. Přesná výše škody dosud nebyla určena, předběžný odhad byl vyčíslen na 40 tisíc korun.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kuw-
Sdílet