Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Koně zdemolovali na Hlučínsku plynovou přípojku, na místo vyjela jednotka ze stanice v Hlučíně

K neobvyklému zásahu vyjížděly tři jednotky hasičů v pátek 21. 3. 2014 v podvečer do obce Hať na česko-polské hranici (okres Opava). Při zemědělských pracích se zde splašili koně a bránami zdemolovali kryt plynoměru i s plynovou přípojkou. Z vedlejšího domu muselo být evakuováno pět osob. Hasiči si opět velmi rychle poradili, a tak se nakonec nikomu nic nestalo.

Operační středisko hasičů bylo o utržení plynoměru i s trubkou a úniku plynu informováno v pátek v podvečer o půl šesté. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanice v Hlučíně, společně s ní dvě jednotky dobrovolných hasičů – Hať a Darkovice.

Při vláčení pole festovními železnými bránami se majiteli koně splašili, bránami zdemolovali kryt plynoměru a urvali plynoměr i s trubkou. Hasiči si pomohli technikou, kterou obvykle používají při dopravních nehodách (při vyprošťování osob z havarovaných aut) – utrhnutou trubku stlačili pomocí hydraulického rozpínáku, a tím účinně zabránili dalšímu úniku plynu do okolí. Po příjezdu plynové havarijní služby a zaslepení potrubí se mohli vrátit domů jak hasiči, tak evakuovaní lidé. A ti dva koníčci asi dostali normálně do žlabu…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet