Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požáry aut jsou v kraji stále velmi časté

Přinášíme vám několik informací o požárech automobilů ve Zlínském kraji za posledních několik dnů letošního roku. Hasiči v rámci těchto událostí poukazují na způsob minimalizování případných škod, způsobených plameny.

16. 8. 2007
Požár nákladní soupravy s nákladem maku v kopcích u Buchlovic
řidič nedokázal zabránit rozšíření požáru

Dne 16. 8. 2007 v 10:59 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v kopcích u Buchlovic.

Hlášení o požáru přišlo na tísňovou linku devět minut po hlášení, že téměř ve stejném místě se stala dopravní nehoda, při které došlo ke střetu auta s padlou větví stromu. Už vyjetá jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem tak dostala další informaci o nutném zásahu.

Hasiči nejdříve přijeli k dopravní nehodě, kde zjistili, že osobní auto narazilo v zatáčce do spadlého stromu. Po rychlé kontrole a zjištění, že nedošlo ke zranění a není potřeba zásahu hasičů, pokračovala jednotka k místu požáru. Operační důstojník HZS Zlínského kraje k požáru vyslal i další cisternu profesionálních hasičů z Uherského Hradiště a posilovou jednotku sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic.

Před příjezdem hasičů se snažil hořící nákladní vůz uhasit sám řidič, který použil ruční hasicí přístroje ze své zásoby i přístroje dalších projíždějících řidičů. Rychle se rozšiřující požár však nezvládl a musel vyčkat na příjezd hasičů.

Už vyjetá jednotka na cestě do kopců u Buchlovic byla na místě požáru velmi rychle, a hasiči tak začali se zásahem jen pár minut po ohlášení. K vozu bylo nataženo vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru a ochraně vozidla i převáženého nákladu máku.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl po závadě na palivovém vedení nákladního auta zn. Tatra 815 a zachvátil prostor za kabinou. Plameny se postupně rozšířily a poškodily vůz. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 70 000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek za 300 tis. Kč.

V době zásahu byla vozovka na hlavním tahu průjezdná jen s omezením a po celou dobu byla řízena kyvadlově hasiči i hlídkou policie. Nepojízdné vozidlo muselo být odtaženo speciálem asistenční služby motoristům.

16. 8. 2007
Požár dodávky s nákladem z PVC v obci Napajedla
závadu na novém vozidle budou zkoumat odborníci

Dne 16. 8. 2007 v 18:18 hod. byli hasiči informováni o požáru dodávkového vozidla u obce Napajedla.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v Napajedlích došlo k rozsáhlému požáru kabiny a motorového prostoru dodávky zn. Iveco Daily.

Před příjezdem hasičů se snažili požár hasit svědci, kteří použili ruční hasicí přístroj. Ke zvládnutí rozšiřujícího se požáru to však nestačilo.

Už při příjezdu hasičů k místu požáru byl vidět stoupající kouř a plameny uvnitř kabiny. Hasiči bleskově natáhli vysokotlaké vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na nákladovou plochu a převážený bazénový materiál z PVC. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Řidič uvedl, že s vozidlem zastavil u místní zahrádkářské kolonie a asi po hodině došlo k požáru. Plameny poškodily kabinu a motorový prostor. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 280 000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za téměř půl milionu korun.

Příčina vzniku požáru byla předběžně stanovena do oblasti technické závady. Vozidlo bylo zcela nové a přesnou příčinu vzniku požáru budou zjišťovat odborníci a kriminalisté Policie ČR v Brně.

17. 8. 2007
Dne 17. 7. 2007 ve 23:24 hod. byli hasiči informováni o požáru auta v obci Kelč na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým autem a jednou cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Kelče. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u místní autobusové zastávky došlo k požáru osobního auta zn. Kia.

Při příjezdu hasičů byla v plamenech zadní část vozu. Hasiči požár bleskově uhasili a zásahem zabránili jeho dalšímu rozšíření na celý vůz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo ohledáno. Dalším šetřením bylo zjištěno, že vozidlo bylo u zastávky odstaveno asi týden. Majitel zde vozidlo ponechal po drobné závadě a odcestoval do zahraničí. Vyšetřovatel nevyloučil úmyslné založení požáru a případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 40 000 Kč

18. 8. 2007
Dne 18. 8. 2007 v 03:48 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v Brumově-Bylnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Brumova a Bylnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru osobního auta zn. Audi 80.

Už při příjezdu hasičů byl takřka celý vůz v plamenech. Hasiči natáhli proud vody a požár postupně lokalizovali a uhasili. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo ohledáno. Uživatelé vozidla uvedli, že auto bylo odstaveno a nevykazovalo žádné známky poruchy. Dalším ohledáním byly zjištěny četné zásahy a úpravy do elektroinstalace vozu. Vyšetřovatel našel místo požáru a jako jeho příčinu určil technickou závadu na neodborných a dodatečných úpravách. Požárem způsobená škoda na starším voze byla vyčíslena na 20 000 Kč. Plameny zničily téměř celé auto.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Praxe ukazuje, že nejlepším způsobem a prevencí, jak minimalizovat škody do příjezdu hasičů, je vozit v autě malý ruční hasicí přístroj nebo hasicí sprej. Tato nevelká investice dokáže v prvních minutách po zjištění požáru zabránit jeho dalšímu šíření, a investice do ochrany se tak mnohonásobně vrátí v ochraně dalšího majetku.

Hasiči radí řidičům, aby v případě zjištění požáru, ať už vycházejícího kouře nebo i plamenů, zachovali chladnou hlavu. Od vozidla neutíkali, co nejdříve zavolali na pomoc hasiče a do jejich příjezdu se snažili požár hasit. K hašení se dá použít nejen hasicí přístroj, ale i oděv, deka z auta, nápoje v pet lahvích, písek nebo hlína u cesty, v zimě sníh. Na pomoc si můžete zastavit další kolemjedoucí řidiče např. autobusů nebo kamionů, kteří mají hasicí přístroje povinně ve výbavě.

Hasiči se snaží také o vyvracení fám a lží, které se kolem hořících aut vytváří v hlavách řidičů a řidiček ze smyšlených scén akčních filmů. Jednou z nejkřiklavějších fám je, že hořící vozidlo okamžitě vybuchuje. Nejen že to není pravda, ale žádný výrobce takové auto ani nemůže vyrobit. Naopak. Vyráběná vozidla jsou proti požáru značně odolná, tedy pokud se týká konkrétně palivové nádrže.

Drtivá většina požárů má z počátku velmi pomalý průběh, což dává řidičům čas a šanci požár zvládnout a uhasit.

V letošním roce zasahovali profesionální hasiči ve Zlínském kraji u téměř devadesáti požárů motorových vozidel. Největší část požárů způsobují nejrůznější technické závady např. na palivovém vedení, na elektroinstalaci, na nevhodných a neodborných zásazích do úprav aut, ale setkáváme se také s případy úmyslně založených požárů.


mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet