Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů při průtrži mračen v Praze

Metropoli zasáhla včera, 19. 8. 2007, ve večerních hodinách silná průtrž mračen, která zatopila parky, sklepní prostory a mnohá přízemí. Ve vodě rovněž uvízlo několik automobilů. Hasiči z celého hlavního města měli díky dešti vskutku napilno.

Průtrž mračen udeřila na Prahu zhruba v půl desáté večer. Silný déšť zatopil během několika málo okamžiků např. prostory v žižkovském hotelu Vítkov, park u haly Folimanka v Nuslích, automobily v několika městských částech, suterénní byt, sklepní prostory Jídelních a lůžkových vozů v Michli a v neposlední řadě oddělení urgentního příjmu Nemocnice Královské Vinohrady. Tam byla situace vážná, neboť musela být díky vodě provedena evakuace pacientů. Voda rovněž ochromila provoz pražského metra.

Všude zasahovaly jednotky hasičů, a to jak městských profesionálů, tak i jejich dobrovolných kolegů a také pražští profesionální hasiči Českých drah a Dopravního podniku.

Případů bylo skutečně mnoho, řádově několik desítek. Přinášíme vám popis jednoho z nich.

Kolem čtvrt na jedenáct v noci byla přijata operačním střediskem HZS Českých drah na HS Chodovská tísňová výzva, že došlo k zatopení suterénních prostor nedaleké budovy Jídelních a lůžkových vozů a hrozí proniknutí vody k důležitým elektronickým zařízením. Na místo neprodleně vyjela jednotka drážních hasičů s technikou CAS 24 Mercedes a CAS 32 Tatra 815 v počtu 1+7. Po velmi krátké době jízdy na místo případu byl proveden průzkum zatopených prostor.

Vzhledem k tomu, že voda neustále stoupala a hrozilo zaplavení velké rozvodny 22 kW, velitel zásahu nařídil okamžité vypnutí dodávky elektrické energie. Případný zkrat by ohrozil na životech zasahující hasiče, kteří okamžitě nasadili na odčerpání vody trojici čerpadel – 2× Macximum a 1× Froggy. Nebylo jednoduché najít vhodný kanál, jenž by odčerpávanou vodu pobral, nakonec se podařilo objevit průchozí tzv. dešťák. Z počátku to vypadalo, že úsilí hasičů vyzní naprázdno, neboť přítok vody byl opravdu silný. Kanalizace ji nestačila pobrat, a tak se voda valila zpět ze záchodových mís, mušlí, umyvadel, kanálů atd.

Po několika desítkách minut se přeci jen karta obrátila. Silně znečištěná voda (nechtějte ani vědět, co v ní vše plavalo…) začala pozvolna ubývat. V objektu došlo k zatopení posilovny, výměníkové stanice, různých skladových prostor a dalších místností. Muselo se pracovat rychle, protože díky dočasné odstávce elektrické energie vázla příprava jídel do vlaků. Po téměř čtyřech hodinách voda klesla natolik, že dodávku proudu bylo možné obnovit. Na drážní hasiče, kteří museli pracovat z části v dýchací technice, neb sklepní prostor nebylo možné odvětrat od výfukových zplodin, čekal poslední úkol. Bylo nutné vyčerpat vodu z obrovské šachty nákladních výtahů. To se podařilo kolem dnešní páté hodiny ranní a zásah mohl být ukončen. Odčerpáno bylo několik desítek kubíků znečištěné vody.

Unavení drážní hasiči ze směny A se vrátili zpět na svojí základnu a po nezbytných úkonech potřebných pro znovuuvedení techniky do výjezdového stavu přišla na řadu zasloužená káva či čaj a pak jen odjezd domů, dospat probdělou noc…

-wap-
Sdílet