Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hrad Pernštejn opět dobyli hasiči

Přes 11 tisíc lidí o víkendu navštívilo Dny hasičů na hradě Pernštejn. Na jednom z nejznámějších českých a moravských hradů se v sobotu a v neděli veřejnosti se svou technikou i zásahovou činností představili hasiči z téměř třiceti jihomoravských profesionálních a dobrovolných požárních jednotek.

Na hradních nádvořích se prezentovali také výrobci požární techniky a pomůcek, sběratelé a firmy, zabývající se požární ochranou.

Prakticky v celém areálu si zájemci mohli prohlédnout přes padesát historických i současných zásahových vozidel a mechanismů na motorový, parní, koňský i ruční pohon. Vzhledem k rekordnímu počtu exponátů museli organizátoři část vozidel z nádvoří Pernštejna přesunout na hradní parkoviště. Výstavka představila vývoj hasící techniky a vybavení hasičů od dávné minulosti až po současnost. Mezi funkčními exponáty bylo i osm ručních, parních a motorových stříkaček s koňským pohonem. Nejstarší kočárovou stříkačku, vyrobenou v roce 1892, přivezli hasiči z Kanic na Brněnsku.

Řadu strojů a mechanismů hasiči návštěvníkům po oba dva dny předváděli i v praktických ukázkách. Ty byly věnovány například hašení oleje vzníceného v hrnci, zásahu ruční stříkačkou – hydroforem, činnosti hasiče–střelmistra, požárnímu útoku mladých hasičů a požárnímu útoku z 50. let minulého století s dobovou technikou i výstrojí. K nejatraktivnějším patřily ukázky zásahů historickými kočárovými ručními či parními stříkačkami nebo hašení makety hořícího domu pomocí funkčních modelů hasičských automobilů. Na Pernštejně se představili i hasiči–lezci s výcvikem k záchraně osob a zvířat ve výškách a hloubkách. Ti předváděli záchranu z vyhlídkové věže hradu a pomocí slaňování na laně z věže spustili přes 200 figurantů. Záchranáři zájemcům představili i práci psovodů a jejich činnosti při vyhledávání lidí v závalech a v dalších havarijních situacích, a zásady první pomoci zraněným. Pro děti byly připraveny soutěže s hasičskou tématikou.

Součástí programu Dnů hasičů na Pernštejně byla také prezentace zásahu k likvidaci požáru depozitáře hradu v dubnu 2005 a videoprojekce a expozice fotografií z dalších zásahů jihomoravských hasičů, dále výstavka hasících přístrojů a dýchací techniky a předvádění nových typů vodních čerpadel.

Dny hasičů na Pernštejně již podruhé uspořádaly Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Brně a Státní hrad Pernštejn ve spolupráci s Hasičských záchranných sborem Jihomoravského kraje, územním odborem Brno a se sbory dobrovolných hasičů. Slavnostního zahájení se zúčastnil i jihomoravský hejtman Ing. Stanislav Juránek. O akci, která se na Pernštejně uskutečnila poprvé loni v srpnu jako připomenutí zásahu hasičů k likvidaci požáru hradního depozitáře 15. dubna 2005, byl mezi nadšenci hasičské techniky i historie a širokou veřejností mimořádný zájem. Zatímco loni se víkendového programu zúčastnilo pět tisíc lidí, letošní počet návštěvníků přesáhl 11 tisíc.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-
Sdílet