Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská cisterna dostala smyk a skončila na boku v poli

Když se jednotky HZS Zlínského kraje vracely postupně z rozsáhlého požáru dvou dřevěnic v obci Hutisko, dostalo jedno z hasičských vozidel CAS 24 – Renault Midlum smyk, při kterém vůz spadl na bok a skončil v poli.

Po ukončení hasebních prací se jednotky hasičů postupně vracely zpět na své základny. Kolem 23:15 hod. vyjel na zpáteční cestu také zásahový vůz profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí – CAS 24 Renault Midlum 4×4. Řidič speciálu se vracel od požáru přes louku, kterou během zásahu přejel pětkrát při navážení vody. Při sjíždění svahu louky se vozidlo stalo za deště na mokré trávě a hlíně neovladatelné, stočilo se bokem ke stráni a klouzalo po svahu do údolí. Řidič se snažil vozidlo srovnat, ale žádným manévrem se mu to nepodařilo.

Dva muži z posádky vozu opustili kabinu po vzájemné domluvě ještě ve smyku cisterny. Řidič zůstal za volantem a do poslední chvíle se snažil minimalizovat tušené následky nevyhnutelné havárie. Po sjetí louky se cisterna bokem a nápravami zakousla do úzké příjezdové cesty k chatám a následně se převrátila na bok. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Dne 21. 8. 2007 byl na místo vyslán kontejnerový vůz k vyzvednutí převáženého a zásahového materiálu hasičů. V dopoledních hodinách začala organizace vyproštění havarované cisterny, což vzhledem k místu nebude nijak jednoduché. Teprve po vyproštění vozidla bude možné odhadnout výši způsobených škod. Vozidlo bylo pořízeno v roce 2005 a do výjezdu bylo zařazeno asi před rokem.

Místo havárie si ještě v noci prohlédla policie, která případ pravděpodobně nebude řešit, protože se jedná o událost mimo působnost zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Před polednem se podařilo za pomoci tří těžkých lesních strojů zvednout cisternu zpět na kola. Havárie nakonec nezpůsobila vážné poškození nadstavby zásahového speciálu. Došlo k poškození oken, rolovacích lišt a vnějšího pláště. Škody se odhadují v řádech desítek tisíc korun. Vozidlo bylo schopné odjet po vlastní ose.

HZS Zlínského kraje, Územní odbor Vsetín a hasiči ze stanice Valašské Meziříčí děkují za ochotnou pomoc při vyproštění havarované cisterny – Vladimír Zuzaňák, LKT, Petr Bartošík, LKT, Rudolf Vančura traktor a firma COBBLER Zašová.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet