Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v hypermarketu Tesco v Rychnově nad Kněžnou prověřilo zaměstnance obchodu i hasiče

Tři jednotky hasičů vyjížděly dnes 24. března 2014 ráno k požáru v hypermarketu TESCO v Rychnově nad Kněžnou.

Naštěstí se nejednalo o ostrý zásah, ale o prověřovací cvičení, které ve spolupráci s vedením firmy zorganizoval Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou.

Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči ze Solnice a Rychnova nad Kněžnou ( požární družstva Lipovka a Roveň).

V hypermarketu TESCO v Rychnově nad Kněžnou byl simulován požár mikrovlnné trouby v prostoru jídelny personálu. V důsledku požáru došlo k silnému zakouření místnosti s následným rozšířením na prodejní plochu. Hoření zaznamenal elektronický hlásič požáru, který přes elektronickou požární signalizaci odeslal data o události na pult centralizované ochrany, odkud byly na místo události povolány jednotky požární ochrany. Ty musely z objektu evakuovat zaměstnance a také několik zákazníků.

Cvičení mělo prověřit schopnosti zaměstnanců hypermarketu Tesco při reálném požáru a ověřit, zda jsou hasiči za běžného provozu v hypermarketu schopni provést rychlý a efektivní zásah. Společnost Tesco na cvičení přistoupila z důvodu dlouhodobé snahy o udržení vysokých bezpečnostních standardů v ochraně zákazníků.

Školení svých zaměstnanců se snaží co nejvíce přiblížit reálným podmínkám. Jak pro zaměstnance, tak zcela jistě i pro zasahující hasiče, jsou podobná cvičení cennou zkušeností a velkým přínosem.

Následné zhodocení zásahu pomohlo definovat silné stránky evakuačního postupu a také příležitosti, které přispěly k definování drobných organizačních úprav při případné ostré mimořádné události. Takovéto poznatky mají neocenitelný přínos pro všechny zainteresované.

mjr. Ing. Lukáš Drozdík
velitel stanice Rychnov nad Kněžnou
Sdílet