Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu Pivovaru Radegast v Nošovicích cvičili hasiči a zaměstnanci postup při úniku čpavku

Tři jednotky hasičů, zdravotníci ZZS MSK, Policie ČR a zasahující zaměstnanci Plzeňského Prazdroje a.s. – celkem více než 4 desítky osob – se zapojily do čtvrtečního (20. března 2014) taktického cvičení, které se konalo v areálu Pivovaru Radegast v Nošovicích (okres Frýdek-Místek).

Cvičící řešili simulovaný únik čpavku z praskliny v potrubí v ležáckém sklepě a záchranu zaměstnance pivovaru.

Na místo cvičení přijely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Nošovice a Frýdek-Místek (celkem 5 vozidel) a jednotka dobrovolných hasičů z Hnojníku (1 vozidlo).

Zaměstnanec, který právě čistil jeden z tanků, se nemohl kvůli uniklému čpavku dostat ven, proto se instinktivně uzavřel uvnitř tanku. Mezitím bylo vadné potrubí uzavřeno. Hasiči se oblékli do protichemických obleků a vydali se na pomoc muži v tanku, kterého vyvedli a předali zdravotníkům ZZS MSK.

Druhá skupina hasičů měřila koncentrace čpavku v areálu pivovaru, další připravila zkrápění vodou. Součástí cvičení byla i dekontaminace hasičů a dotčených zaměstnanců pivovaru po simulovaném zásahu.


Pro únik čpavku jsou ve společnosti Plzeňský Prazdroj zpracovány podrobné havarijní plány, v nichž jsou již definovány úlohy jednotlivých složek integrovaného záchranného systému a havarijních specialistů z řad zaměstnanců.

Právě dnešní cvičení sloužilo k prověření postupů a součinnosti při spolupráci se všemi složkami integrovaného záchranného systému. Cvičení potvrdilo, že Pivovar Radegast je připraven zvládnout podobnou havarijní situaci ve spolupráci se složkami IZS.

uvedl ředitel Pivovaru Radegast Ivo Kaňák

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet