Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Řecku zuří lesní požáry, je mnoho mrtvých, včetně tří hasičů

V zemi je více jak 170 velkých ohnisek požárů, místní hasiči přestávají situaci zvládat, Řecko se obrátilo se žádostí o pomoc na Evropskou unii. Během dnešní noci byla nalezena těla dalších 11 obětí požárů, jejich celkový počet se tak blíží číslu 40!

Mohutné lesní požáry, které již několik dní pustoší jižní část Řecka a další oblasti, způsobily smrt již 37 lidí, z nichž jsou i tři hasiči. Dle některých údajů je obětí 39 a jejich počet zřejmě stoupne. Několik vesnic zasáhly plameny dříve, než se z nich podařilo evakuovat obyvatelstvo. Oběti jsou nacházeny na volném prostranství, ve shořelých automobilech či domech, odkud se jim nepodařilo včas prchnout před zkázu přinášejícím ohnivým živlem. Jen během uplynulé noci bylo nalezeno 10 resp. 11 nových obětí, včetně již zmíněné trojice hasičů, a to většinou v horské oblasti u města Zaharo. Mnoho civilistů i hasičů bylo při požárech zraněno. Na ostrově Evia i v jiných částech země byl vyhlášen vyjímečný stav. V současné době je nejhorší situace u města Zaharo. To ohrožují nejen plameny, ale také silný dusivý kouř.

Na vlně požárů se největší měrou podílí horké počasí, když v uplynulých dnech teplota permanentně dosahoval více jak 40°C. Suchem vyprahlá zem a vegetace je pro vznik požáru bohužel tou nejideálnější kombinací. Řečtí politici hovoří o národní katastrofě. Právem… Starosta města Zaharo Pantazis Chronopulos sám jen se štěstím unikl plamenům…

Tato vlna požárů je mnohem horší než předchozí, která udeřila v Řecku letošní léto. Při ní zemřelo 10 osob, včetně pěti hasičů.

Foto a info: web

-wap-
Sdílet