Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Radiměři byly nalezeny podezřelé kovové nádoby, uvnitř pyrotechnik nalezl 197 nábojů

Hasičské jednotky byly v úterý 25. března v 16.30 hodin přivolány do starého opukového lomu za Radiměř. Tady muž, který pomocí detektoru kovu vyhledává poklady, nalezl zhruba 30 cm pod zemí pět hliníkových nádob. O situaci informoval složky IZS.

Na místo tedy vyjeli i hasiči, kteří zjistili, že se zde nachází čtyři nádoby o objemu přibližně 0,75 litru a jedna zhruba o objemu 0,4 litru. Jedna z velkých nádob byla otevřená. Prostor nálezu byl řádně označen, a jelikož nádoby obsahovaly bílý prášek, zacházeno s nimi bylo jako s chemikáliemi.

Hasiči započali s měřením a na místo byl vyslán i automobil na nebezpečné látky z Pardubic. Pomocí Ramanova spektrometru hasiči zjišťovali, o jakou látku se jedná. Odebrán byl vzorek a umístěn do přístroje. Po celou dobu hasiči zacházeli s nádobami velmi opatrně.

Hasiči při odebírání vzorku bílého prášku nalezli uvnitř nádoby náboje. Munici hasiči ihned předali policistům, kteří povolali na místo pyrotechnika. Bílý prášek byl absorber proti vlhkosti, aby nenavlhla munice. Uvnitř kovových nádob bylo nalezeno 197 ks pěchotních a loveckých nábojů různých malých ráží. Vše bylo zajištěno policisty.

Sdílet