Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

JSDH Horní Dolní se představuje

Po zaznamenání komentářů, kde převažovaly ty kladné, se naše jednotka rozhodla, že by byla škoda o jednotce nenapsat více. Pohodlně se tedy usaďte, natočne si ideálně monitor a nenechte se při čtení ničím rušit.

JSDH Horní Dolní (dále jen JSDH HD) je zařazena do kategorie JPO III/1, tedy s povinností zajistit výjezd do desíti minut v minimálním počtu 1+3. Svého času se jednalo o přeřazení do JPO II, ale toto je pozastaveno z důvodu vyšetřování v jednotce. V jednotce působí 24 členů, z toho 3× velitel, 2× strojník (+1× výpomoc z ČSAD) a 19× hasič. Dvacátý člen je neoficiálním fotografem chystajícím se na zařazení do jednotky. Téměř všichni jsou zároveň členy SDH Horní Dolní. Zřizovatelem je MěU Horní Dolní.

V hasebním katastru se nachází celkem 6 obcí včetně té naší. Budov s vypracovaným plánem zdolávání požárů je zde označeno oficiálne osm (školy, nemocnice, DPS, výškové budovy a zatím neoficiálně, z iniciativy členů JSDH HD taktéž U suchého hrdla). Pyšníme se označením II. nejlepší jednotka kraje, ovšem jak někteří závistiví (zejména kopálisti) podotýkají, prý první jsou všechny ostatní… U okolních jednotek ale máme víceméně respekt, vyjímkou je pak jedině jednotka z Vyšší Lhoty, která nemůže unést, že máme společného zřizovatele, který nás (prý) protěžuje na jejich úkor. Ovšem v soutěži o čárky vedeme.

Z techniky využíváme zejména CAS 25 S706 s motorem z T815 vybavenou na prvotní zásah u požárů, DN a povodní. Výbava vozidla čítá 8× IDP (+4ks nahradních 7 l lahví) typu Saturn S7, motopilu Stihl, Ventilátor Papin, VRVN, „bedrunku" – zádovou ruční stříkačku, autolékarničku, křísidlo OXY, 3× hasicí přistroj a pro zásahem oslabené jedince čokoládu na vaření a Birrel (momentálně řešíme problém s chlazením). Dále samozřejmě obsahuje CAS taktéž hadice, savice, koš, jakož i další ženijní nářadí a armatury.

Dále je to pak DA8 Avia, to jest zrychlený traktor. Toto vozidlo se používá zejména pro přepravu proviantu a taky družstva na soutěže (o jedné noční se někdy rozepíšu více, bude-li zájem). Jinak je auto krom povodní nevyužitelné.

Za loňský rok byla JSDH HDcelkem u 36 událostí, z toho 11× u požáru, 8× u technické pomoci, 12× u DN (zejména při uklidu po havárii kamionu od Zeleného stromu se nám líbilo), 4× u čerpání vody a jednou měla jednotka vyhlášen planý poplach.

K dnešnímu dni bylo celkem 17 zásahů, z toho asi nejzajímavější byl ten na Pozary.cz již popsaný. Velitel je k dnešnímu dni ve vazební věznici (právě od posledního výjezdu, jež se mu stal osudným) a nejeví z toho právě nadšení.

Již patnáct let posloucháme, že jednou, až budou peníze, nám konečně opraví zbrojnici. Zatím o tom jen slyšíme.

Na závěr tohoto článku bych chtěl ještě poznamenat pro zájemce o exkurzi – momentálně není možná, ale třeba se potkáme na některé z mnoha nepřeberných akcích pořádaných hasiči a u chmelové omáčky si můžeme popovídat více – třeba i o eventuální návštěvě JSDH HD v budoucnu.

Za JSDH Horní Dolní
zástupce velitele
Jarda Kyks
(všudebyl všechnoznal
kde nebyl tam bude
a co nezna to pozna)
Sdílet