Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vězni v Ostravě ušili stovky malých pytlů s pískem, použity budou při výuce stavby protipovodňových hrá­zí

Celkem 600 zmenšenin protipovodňových pytlů s pískem převzali ve středu 26. března 2014 v ostravské Věznici Heřmanice příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Jsou určeny do kurzů pro dobrovolné hasiče, kde často profesionální hasiči přednášejí.

Ve Věznici Heřmanice ušili odsouzení lidé na základě požadavku HZS MSK celkem 500 klasických protipovodňových pytlů a 100 dvoukomorových pytlů. Jsou zmenšeny na velikost cca 10 × 20 cm.

Protipovodňové pytle jsou naplněny pískem a jsou věrnou kopií skutečných povodňových pytlů, které se používají při stavbě protipovodňových hrází. Odhadem jsou pětkrát menší oproti skutečné velikosti.

Pytlíky se budou využívat k odborné přípravě techniků ochrany obyvatelstva, což je nově zavedená odbornost u jednotek sboru dobrovolných hasičů. Uplatnění najdou ve vzdělávacích zařízeních Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Ústředních hasičských školách Jánské Koupele a Bílé Poličany – k teoretické přípravě při výuce správné stavby protipovodňových hrá­zí.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet