Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havlíčkobrodští hasiči četli dětem v nemocnici pohádky, zapojili se do projektu „Celé Česko čte dětem“

Po dva večery četli havlíčkobrodští profesionální hasiči malým pacientům na dětském oddělení havlíčkobrodské nemocnice pohádky na dobrou noc. Odměnou jim byly rozzářené dětské oči, radost a nadšení.

Ve čtvrtek 20. a v úterý 25. března 2014 v podvečer potěšili hasiči svojí návštěvou nemocné děti. Četli jim pohádky, ukázali hasičskou výzbroj a výstroj, povídali si s nimi a potěšili je i drobnými dárky.

A děti? Ty byly doslova nadšené! Od hasičů dostaly mimo jiné také pastelky a některé z nich neváhaly a hned jim nakreslily překrásné obrázky. Nadšení tedy panovalo na obou stranách.

Čtením pohádek se tak hasiči připojili k celorepublikovému projektu Celé Česko čte dětem. Knížky s hasičskou tématikou nebo tématikou záchrany života či pomoci druhým jim vybraly pracovnice havlíčkobrodské knihovny.

Celé Česko čte dětem je obecně prospěšná společnost, jež v České republice realizuje stejnojmennou celostátní osvětovou a mediální kampaň zaměřenou na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, na propagaci hodnotné literatury a na budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení.

Kampaň Celé Česko čte dětem je dlouhodobý program, který sahá k podstatě rodinné pospolitosti, a tím i společnosti. Vzhledem k tomu, že v dnešní době dětské zábavě kralují počítačové hry a televize, má kampaň, která podporuje myšlenkové, psychické a morální zdraví dětí a mládeže, velmi vysokou společenskou důležitost.

Každodenní čtení dítěti pro radost (od narození i do 15 let) je nejúčinnější metodou výchovy člověka samostatně uvažujícího, člověka kulturního, jenž postupuje eticky a který si v životě umí poradit rozumem, nikoli silou. Je dokázáno, že předčítání výrazně stimuluje mozek.

wikipedia.org

Dnes a denně zasahujeme u událostí, při kterých lidé umírají nebo se zraní. Lidský život a zdraví jsou pro nás prioritou číslo jedna. Bohužel nejsou těchto tragických událostí ušetřeny ani děti. Některé skončí v nemocnici po dopravní nehodě, jiné po požáru.

Čtení dětem a povídání si s nimi o tom, jak se dá nebezpečným situacím předcházet nebo jak v nich reagovat považuji za velmi důležité a pevně věřím, že jsme dětem nečetli naposledy.

uvedl plk. Mgr. Luboš Vacek ředitel územního odboru Havlíčkův Brod HZS Kraje Vysočina

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet