Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První ročník „zimního železného hasiče“ proběhl v roce 2014 na zimním stadionu v Milevsku

V sobotu 15. března 2014 hostil Milevský zimní stadion krom hokejistů místního klubu také hasiče z různých krajů ČR. Konala se zde 1. soutěž Milevského poháru TFA s názvem „Zimní železný hasič“.

Pořadatelé záměrně vybrali útroby zimního stadionu kde na diváckých ochozech a tribunách vznikl velmi zajímavý soutěžní polygon. Vedle Nočního železného hasiče se tak pořadatelům podařilo připravit další netradiční závod v disciplínách TFA.

Do Milevska se dostavila takřka padesátka závodníků. Soutěžilo se jak je již zvykem ve třech kategoriích, ŽENY, MUŽI a MASTER

Jako první se na trať vydaly ženy, kde startovní listina čítala celkem 16 závodnic jak z místního regionu, tak přespolních. Mezi účastnicemi nechyběla úspěšná jména ze Středočeské ligy TFA. Závodnice začínaly roztahováním hadic B na vzdálenost 40m pokračovaly vynesením zátěží 2×10 Kg do schodů a převalením nákladní pneumatiky. Následovalo pak motání hadic, hamerbox, krátký slalom s 2×20Kg, vytažení 20Kg břemene. Poslední disciplínou bylo vlečení nákladní pneumatiky na vzdálenost 10m. Všechny ženy soutěžní polygon úspěšně zvládly, nejrychlejší čas v cíli měla Naďa Raušerová z SDH Dolní Jírčany 5.22.28 za ní pak Veronika Löblová z SDH Mukařov 5.33.04. Třetí nejrychlejší účastnicí byla místní Lucie Cihlářová z SDH Sepekov s časem 5.59.40

Kategorie MUŽI je vypsána jako odlehčená – je určena především pro začínající závodníky. Soutěží se v lehkém pracovním stejnokroji, je povolena sportovní přilba a boty, DT slouží pouze jako zátěž. Do Milevska nakonec v této kategorii přijelo změřit své síly celkem 15 závodníků. V kategorii mužů byla prodloužena trať pro roztahování hadic na vzdálenost 50m, vynášelo se závaží o hmotnosti 2× 20Kg Místo slalomu byla na polygon umístěna 2m bariéra, 20Kg břemeno na vytažení a 80Kg figurína kterou muži vlekli na vzdálenost 20m. Vítězem kategorie mužů se stal Jiří Dušek z SDH Krásná Studánka 4.19.41 druhá skončil Rudolf Šaněk z SDH Vlaším 4.30.87 třetí místní Pavel Richter z SDH Milevsko 4.44.54

Zlatý hřeb dne byla královská kategorie MASTER , zde se soutěžilo v plné zásahové výstroji vč. aktivované DT. Soutěžní polygon byl oproti kategorii mužů ztížen o 2× 30Kg závaží, soutěžící musel vynést na věž pro vytažení břemene 1× hadici B, figurína se vlekla na vzdálenost 30m! Závod kategorie Master měl své favority, medailisty ze světových her Dušana Plodra a Stanislava Kalvodu, dále úspěšné závodníky Středočeské ligy, Josefa Brabce, Michala Strnada a Tomáše Hrstku. Překvapení se nekonalo, nejrychleji zdolal polygon Dušan Plodr,v čase 4.16.67, za ním na druhém místě Michal Strnad 4.39.42 a třetí po penalizaci Stanislav Kalvoda 4.51.64.

Dušan Plodr se po úspěšném závodě podělil s místními médii o své dojmy:

Po vítězství se vždycky mluví snadno.Jsme spokojený, ale beru v potaz, že tento závod nebyl extrémně těžký a nebyla tu konkurence z republikové špičky. Potěší to, ale beru to s rezervou.

řekl skromně medailista ze světových her

Příliš jsem neváhal, jestli sem pojedu, protože s Markem Tomanem se dobře znám, jsme ve spojení a domluva s ním je velmi jednoduchá. Měl jsem jistotu, že s ohledem na dopravu tady nebudu muset být od začátku a že se bez problému domluvíme na všem co budu potřebovat.

Podle Dušana Plodra rozhodovalo motání hadic: „Je to specifická technická disciplína, kde rozhoduje kdo to má jak nacvičené.A také jsou rozhodčí benevolentní ke správnému smotání . Fyzicky nejtěžší byla asi figurína, kdy už každý mele z posledního. Když jsem táhl figurínu, otočil se na časomíru, která mi ukazovala minutový náskok,bylo mi jasné že to už snad neztratím.“

Dalším podnikem letos nově vzniklého Milevského poháru TFA bude jarní kolo, kde soutěžící budu krom běžného polygonu také zdolávat výšlap do 11. patra nejvyšší budovy ve městě. Třetím kolem pak bude jediná soutěž svého druhu v ČR a to NOČNÍ ŽELEZNÝ HASIČ – POHÁR FAST KOVOŠROT , který je také součástí Dräger ligy.

Více informací o poháru naleznete na stránkách http://vyprostovani.cz

Sdílet
Přiložené soubory
vysledkova--listina-master-3.docx zobrazit online DOCX 12 kB
vysledkova-listina-muzi-3.docx zobrazit online DOCX 12 kB
vysledkova-listina-zeny-2.docx zobrazit online DOCX 12 kB