Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostrava bude opět centrem evropského sportu hasičů

Ostrava bude v dnech od 3. do 7. září 2007 centrem hasičů-sportovců z celé Evropy a dalších zemí, které projevily zájem. Konat se tu bude III. Otevřené Mistrovství Evropy hasičů a záchranářů v požárním sportu. Vstup na tuto akci je zdarma!!!

V Ostravě se stejný evropský šampionát (předchozí II. ME) konal již před dvěma lety a po organizační stránce jej zdejší profesionální hasiči stoprocentně zvládli. Proto bylo vedení Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje požádáno letos v létě předsedou Světové sportovní federace hasičů a záchranářů o „zopakování“ akce.

Na šampionátu se očekává účast patnácti kvalitních týmů z různých oblastí Evropy a také Asie, kde má požární sport mnohaletou tradici. Slavnostní zahájení se uskuteční 5. 9. 2007 v 9:00 hodin na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích, kde se také bude zápolit ve třech ze čtyř disciplín požárního sportu. Pouze ve výstupu na věž se budou borci poměřovat ve sportovním areálu hasičské stanice v Ostravě-Porubě. Do obou areálů je VSTUP ZDARMA!

V pondělí 3.9. všechny týmy přijedou a ubytují se především ve vysokoškolských kolejích v Ostravě-Porubě, v úterý 4.9. se budou konat na obou sportovištích tréninky, 5.9. a 6.9. soutěže šampionátu. Nejlepší jednotlivci a týmy budou dekorováni ve čtvrtek 6.9. v 16:30 hodin na ostravském Masarykově náměstí. Vyhlášení výsledků bude předcházet na náměstí dvouhodinový kulturní program s ukázkami činnosti a techniky složek Integrovaného záchranného systému. Vedle hasičů se zde představí Policie ČR, Městská policie Ostrava a Zdravotnická záchranná služba.

Stejně jako v roce 2005 očekávají organizátoři evropského šampionátu velký zájem médií i sponzorů, bez jejichž pomoci by nešlo podobný mítink připravit. Připraveny jsou i společenské večery, kde se setkají zástupci hasičů všech zúčastněných zemí. Podrobnější informace jsou v češtině, ruštině a angličtině na www.ostrava2007.cz, včetně výsledků z ME v Ostravě v roce 2005 a z obdobných soutěží v Evropě i světě a podrobného rozpisu III. Otevřeného ME v požárním sportu. Před dvěma lety český tým v silné konkurenci zvítězil v celkovém hodnocení družstev (před druhým Ruskem a třetím Estonskem).


Čtyři základní disciplíny požárního sportu – dvě individuální a dvě kolektivní – se do dnešní podoby vyvíjely už od poloviny minulého století. Přestože jde „jen“ o sport, mají simulovat činnosti hasičů u zásahů. Čeští sportovci z řad profesionálních hasičů jsou ale amatéry v pravém slova smyslu – na vrcholnou evropskou i světovou úroveň se dostávají ve chvílích volna, protože slouží na stanicích jako jejich kolegové hasiči bez větších úlev. A „požární sportovci“ z Moravskoslezského kraje vždy byli významnými členy reprezentačního týmu ČR. Jeden tým tvoří 10 sportovců.


První disciplínou evropského šampionátu je běh jednotlivců na 100 metrů s překážkami. Hasič s proudnicí překonává dva metry vysokou bariéru, se smotanými hadicemi v obou rukou překonává kladinu, rozmotává je, připojí je i s proudnicí k rozdělovači a dobíhá do cíle. Vítkovický tartan je pro rychlé časy hasičů velmi vhodný. Do soutěže družstev se sčítá 6 výsledků borců z jednoho týmu.

Další disciplínou je výstup na cvičnou věž po hákovém žebříku. Závodník končí v okně čtvrtého podlaží. Tato disciplína se uskuteční 5.9. na stanici HZS MSK v Ostravě-Porubě v Martinovské ulici. Do soutěže družstev se opět sčítá 6 nejlepších výsledků borců z jednoho týmu.

Třetí disciplínou je štafeta 4 × 100 metrů s překážkami. Štafetovým kolíkem se stává proudnice. Na prvním úseku vybíhá hasič s proudnicí a sklápěcím žebříkem, pomocí něj vylézá na dva metry vysoký domeček se sedlovou střechou a překonává jej. Na druhém úseku hasič překonává dva metry vysokou bariéru. Třetí závodník bere do rukou hadice, překonává kladinu, připojuje k rozdělovači hadice s proudnicí, pak štafetový kolík odpojí. Finišman štafety bere přenosný hasicí přístroj a musí uhasit hořící kapalinu v nádobě. Pak dobíhá do cíle.

Čtvrtou, „královskou“, disciplínou je požární útok sedmičlenných družstev, který nejvíce přibližuje požární sport skutečným zásahům. Ke splnění disciplíny potřebují požární stříkačku, 3 hadice B, 4 hadice C, rozdělovač, 2 proudnice, 2 savice a sací koš. Po rozvinutí vedení asi na 90 metrů se musí dva hasiči strefit dvěma proudy do dvou terčů. Výsledný čas se počítá po naplnění obou desetilitrových nádrží jednotlivých terčů.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet