Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Barum rally zahynul navigátor

Dne 25. 8. 2007 v 11:43 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii závodního auta na RZ 3 – Pindula. Na místě jako první zasahovali záchranáři Autoklubu ČR, kteří odvedli profesionální práci, když za pomoci speciální vyprošťovací techniky uvolnili sevření a dostali pilota i těžce zraněného spolujezdce ven.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním úseku mezi Pindulou a Bohuslavicemi u Zlína došlo k velmi těžké havárii závodního vozu zn. Opel Astra GSI, č. 81.

Závodní vůz vyletěl ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do vzrostlého stromu. Po nárazu došlo k těžké deformaci karoserie a ochranného rámu na straně u spolujezdce.

Jako první na místě zasahovali záchranáři Autoklubu ČR, kteří za pomoci speciální vyprošťovací techniky uvolnili sevření a dostali pilota i těžce zraněného spolujezdce ven. Podle prvotních zpráv lékaře Zdravotnické záchranné služby utrpěl navigátor velmi vážná zranění v oblasti pánve a nohou. Po vytažení z vraku musel být uložen do vakuového lůžka a odvezen do nemocnice k hospitalizaci a vyšetření. Po převozu do nemocnice se devětačtyřicetiletý navigátor podrobil operaci. Svým těžkým zraněním však i přes veškerou snahu lékařů o jeho záchranu nakonec podlehl.

Řidič utrpěl předběžně lehká zranění, ale i on byl odvezen do nemocnice na vyšetření.

Hasiči zajistili vůz proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Pomohli s naložením zraněného spolujezdce do sanitního vozu a domluvili se s pořadateli na hlídání okolí havárie.

U takových těžkých havárií rozhoduje doslova každá minuta a je na místě ocenit vynikající práci záchranářů autoklubu, stejně jako i práci pořadatelské služby, která měla nelehký úkol se zajištěním veřejného pořádku neukázněných diváků po nehodě. Po havárii byl další průjezd závodních vozů pozastaven s náhradním časem.

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet