Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V zásobníku hnědého uhlí uvíznul člověk, teplárenští hasiči ho do dvaceti minut zachránili

V trmické teplárně, která patří do Skupiny ČEZ, proběhl výcvik firemních hasičů. Ti vyprošťovali za pomoci lanové techniky zraněnou osobu ze zásobníku surového paliva (hnědého uhlí) z hloubky deseti metrů. Celá záchranná akce trvala přibližně dvacet minut a osobu se podařilo evakuovat do bezpečí. Podobná cvičení absolvuje hasičský sbor Teplárny Trmice v průběhu celého roku. Na svém kontě pak mají za loňský rok na sto dvacet ostrých výjezdů.

„Cvičení je nedílnou součástí naší práce a slouží především k prevenci. Umožňuje nám se na samotnou zpravidla tvrdou realitu dobře připravit. Vyzkoušíme nejen sebe, ale prověříme také spolupráci s ostatními zaměstnanci teplárny a samozřejmě také techniku,“

vysvětluje David Proft, velitel pobočné stanice požární ochrany teplárny Trmice.

Za loňský rok vyjížděli teplárenští hasiči do terénu sto dvacetkrát, z toho dvacet šestkrát v rámci integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje.

„Zasahujeme především v trmické teplárně, dále pak v blízkém okolí – městech Trmice a Ústí nad Labem,“

dodává David Proft.

K požáru vyjížděli v 16 případech, ve 3 případech zasahovali u dopravní nehody. Technickou a technologickou pomoc poskytovala hasičská jednotka Teplárny Trmice ve 47 případech. Jde například o čerpání, kácení, ale také o pomoc vztahující se na výrobu či technologii (chlazení, poplachy atd.). Kromě planých poplachů, různých kontrol protipožárních opatření, asistencí – například dohledem při sváření v prostorách se zvýšenou pravděpodobností vzniku požáru atd., zasahovali hasiči z Teplárny Trmice také při loňských červnových povodních. Pomáhali při zprovoznění čerpací stanice na Labi, v Trmicích při odklízení náplav pod mosty i odčerpávání vody.

Hasiči z pobočné stanice požární ochrany Teplárny Trmice pracují na čtyři směny, ve dvanáct-ti hodinovém cyklu. Na každé směně je 1 velitel družstva, 4 strojníci a 1 dispečer. K zásahu vyjíždějí vozy pěti členném složení.

Teplárna Trmice je součástí organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Trmice v divizi výroba ČEZ, a.s. V současné době je v trmické teplárně instalováno 6 kotlů o celkovém tepelném výkonu 469,2 MWt a 6 turbogenerátorů na výrobu elektrické energie o výkonu 89 MWe. Do města Ústí nad Labem dodává teplárna 3700 TJ tepelné energie v páře za rok. Celkem je k ní připojeno více než 1300 odběrných míst. Teplem zásobuje zhruba 30 000 domácností a také velkou část průmyslových podniků ve svém okolí.

Soňa Holingerová
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy
Sdílet