Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odhalili při nehodě osobního vozidla výskyt radioaktivních lá­tek

Dne 26.3. dopoledne se v areálu liberecké stanice konalo taktické cvičení na téma „dopravní nehoda osobního auta se zraněnou osobou a zjištěním radioaktivních látek." Hlavním cílem byl nácvik zásahu s přítomností radioaktivních látek (dále jen RA látek) ve vozidle a s tím souvisejících úkonů jako vytyčení bezpečnostních zón a měření úrovně radioaktivního záření.

Aby si hasiči mohli důkladně nacvičit práci s radiometry, které mají k dispozici na stanici, bylo požádáno o spolupráci Školicí středisko a chemická laboratoř Kamenice HZS Středočeského kraje. Chemická laboratoř zajistila a dopravila několik druhů zářičů beta i gama, samozřejmě bezpečných pro hasiče i přepravu. Zářiče byly umístěny jak do vozidla, tak na figurínu „Kena“, který simuloval zraněnou osobou ve vozidle.

„Liberečtí hasiči s pomocí dozimetru URAD a radiometru DC3-H nejprve vymezili zóny a poté provedli vyproštění osoby z vozidla. Tu následně přenesli na dekontaminační stanoviště, kde byl zjištěn měřením další zářič v oblečení osoby. Poté provedli svlečení a po negativním kontrolním přeměření byla osoba předána k dalšímu ošetření,"

popsal průběh velitel stanice libereckých hasičů mjr. Ing. Jaromír Mottl. Jak dodal, kontrolní měření bylo provedeno i na zasahujících hasičích a dekontaminační skupině, kde nebyly zjištěny žádné nebezpečné hodnoty ohrožující jejich zdravotní stav.

Mezitím příslušníci chemické laboratoře Kamenice provedli kontrolu vozidla, ve kterém nalezli další dva zářiče. Ty následně zajistili a připravili pro přepravu k likvidaci. I u těchto zasahujících osob bylo provedeno kontrolní měření při jejich návratu v dekontaminačním prostoru a po zjištění, že jsou naměřené hodnoty v pořádku, bylo cvičení ukončeno.

Po ukončení taktického cvičení ještě hasiči dál trénovali měření se zásahovými dozimetry a radiometry na přivezených zářičích. „Na závěr byl zhodnocen celkový postup hasičů při nálezu zářičů a nebyla shledána závažná pochybení," uzavřel velitel stanice.

Foto: mjr. Ing. Jaromír Mottl

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet