Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana několika osob během víkendu v Moravskoslez­ském kraji

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě pomáhala v sobotu 25. 8. 2007 odpoledne při hledání osmiletého děvčátka, které zmizelo ve vodě pod jezem řeky Opavy v Opavě-Komárově. V noci ze soboty na neděli zase hledali profesionální a dobrovolní hasiči z Hlučína tělo mladíka pod hladinou hlučínské štěrkovny.

V sobotu kolem půl čtvrté odpoledne požádali zdravotníci na operačním středisku hasičů v Opavě o pomoc při hledání osmiletého romského děvčátka, které zmizelo ve vodě pod jezem v Opavě-Komárově nedaleko zařízení Oáza. Na místo vyjela dvě hasičská vozidla, jedno vezlo záchranný člun. Na břehu řeky Opavy již stáli rodiče a další lidé. Dítě podle nich zmizelo pod hladinou asi deset metrů od břehu.

První z profesionálních hasičů skočil ihned do vody a začal pátrat pod hladinou, jištěný lanem. Druhý hasič šel po hraně jezu a hledal tělíčko shora. Ostatní rychle spustili na hladinu člun se dvěma hasičskými záchranáři. Za chvíli přijela sanitka Rychlé záchranné pomoci a policejní hlídka. Dva policisté se svlékli a skočili do vody a jeden z nich byl brzy úspěšný. Tělíčko bylo naloženo na hasičský člun, odvezeno na břeh a tam se holčičku podařilo zdravotníkům oživit. Pak odletěla vrtulníkem Letecké záchranné služby Ostrava do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Konec druhého zásahu – tentokrát v noci ze soboty na neděli u hlučínské štěrkovny – neměl tak šťastný konec. Na místo zmizení opilého mladíka pod hladinou oblíbeného letoviska vyjela jak jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Hlučíně, tak hlučínští dobrovolní hasiči.

Pětadvacetiletý mladík z Ostravy-Poruby popíjel s partou kamarádů na břehu jezera alkoholické nápoje a údajně požádal kamaráda o nějaké „povzbuzující“ léky. Pak se svlékl a šel si zaplavat. Jeho zmizení si rozjaření kamarádi nevšimli, na tísňovou linku to oznámili rybáři v sobotu zhruba hodinu a čtvrt před půlnocí. Hasiči po příjezdu na místo okamžitě spustili na hladinu dva čluny a prohledávali dno jezera pomocí háků. Dvacet minut po půlnoci bylo tělo mladíka z jednoho člunu zachyceno a hasiči jej vytáhli na břeh. Mladíkovi již nebylo pomoci, smrt patrně způsobila kombinace alkoholu s antidepresivy.

xxx

Voda měla vliv na úmrtí osob v Moravskoslezském kraji letos již několikrát. Naposledy ve středu 15. 8. 2007, kdy se dvaačtyřicetiletý opilý muž utopil po pádu do studny v zahrádkářské kolonii v Karviné-Lázních Darkov. Dva týdny předtím profesionální hasiči lovili z Jičínky tělo zhruba padesátileté ženy, které leželo ve vodě pod jezem.

Prvním případem v souvislosti s vodou, kde letos hasiči v Moravskoslezském kraji zasahovali, bylo utonutí potápěče a jeho dcery z konce dubna v jezírku na Bruntálsku, kde hasiči pomáhali s transportem jednoho z těl na břeh.


Šťastněji dopadla oslava mladých lidí v oblasti revitalizovaných kališť Dolu ČSM v Karviné-Loukách na začátku června. Jeden z účastníků zábavy vjel do hlubokého potoka mezi dvěma kališti se Škodou Favorit a nakonec jej museli zachraňovat karvinští profesionální hasiči, kteří se pak podíleli i na jeho úspěšném oživování. Mladík vše přežil bez následků na zdraví, i když ve vodě pobýval několik desítek minut.

Dva utonulé v řece Odře si vyžádal jen o tři dny později únik skupiny romských mladíků před hlídkou Městské policie Ostrava. Přeplavat se podařilo Odru na území Ostravy mezi Petřkovicemi a Přívozem jen třetímu mladíkovi. Těla vylovili ze čtyřmetrové hloubky policejní potápěči za asistence člunů s hasiči, kteří předtím marně hledali těla pomocí dlouhých bidel.

Jen co se jednotka profesionálních hasičů ze stanice Ostrava-Fifejdy vrátila na základnu, musela vyjet na žádost Policie ČR k vytažení třetího utonulého mladíka, tentokrát na Antošovických jezerech mezi ostravskými částmi Antošovice a Koblov. O dva dny dříve po něm zůstaly na břehu jen tenisky a oděv.

Tragicky také skončil v polovině července noční riskantní skok jednadvacetiletého mladíka ze skály do vody v jednom ze zatopených břidlicových lomů v Jakartovicích na Opavsku z několikametrové výšky. Na vodě a v jejím nejbližším okolí po něm v noci několik hodin pátrali profesionální hasiči z opavské stanice HZS MSK a dobrovolní hasiči z Litultovic. Tělo nalezli až potápěči Policie ČR.

Neděle

Hasiči zachraňovali zraněného bezdomovce z výměníku

Čtyřiačtyřice­tiletého zraněného bezdomovce vyprošťovalo v neděli 26. 8. 2007 kolem poledne lezecké družstvo Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z instalační šachty výměníku tepla na území Ostravy-Hošťálkovic nedaleko stavby dálnice D47 a kousek od řeky Opavy. Muže předali Zdravotnické záchranné službě, předtím však absolvovali v součtu dvoukilometrový pochod k výměníku a pryč – to už i se zraněným.

O pomoc pro zraněného muže zavolali na tísňovou linku Zdravotnické záchranné služby kamarádi bezdomovce, zdravotníci neprodleně požádali o pomoc hasiče. Bezdomovci našli zraněného muže už před třemi dny a donesli jej do výměníku, tedy do jeho „trvalého“ bydliště. Protože se však z neupřesněných zranění nedokázal sám „vylízat“ a pohled na něj už nebyl rozhodně příjemný, zavolali raději pro pomoc. Jak ale ke zraněním přišel, se nedalo z něj, ani z jeho špatně komunikujících kamarádů rozumně získat.

Lezecká skupina ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Porubě musela nejprve k výměníku pěšky více než kilometr, vedl je volající kamarád, který na ně čekal na dohodnutém místě. Zraněného bezdomovce hasiči vytáhli na nosítkách a asi půl kilometru ho museli odnést na hošťálkovickou cyklostezku, kde jej už čekala sanitka. Muže předali týmu Zdravotnické záchranné služby při vědomí.

Ilustrační foto: bambiriada.cz.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet