Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Vrbna pod Pradědem cvičili ve Flashover kontejneru

V úterý 25.března 2014 vyrazili členové jednotky dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem a Krnova do obce Hamry u Prostějova, kde sídlí sklad ochrany obyvatelstva HZS ČR. Prostory areálu jsou od roku 2007 také využívány pro výcviky hasičů z celé České republiky v ohňovém flashover kontejneru. Cílem těchto výcviků je teoretická, ale především praktická příprava hasičů pro práci při požárech v uzavřených prostorách.

Školící den je rozdělen do několika částí, které provádí zkušení školitelé z řad příslušníků HZS ÚO Prostějov. V dopoledních hodinách proběhla teoretická příprava hasičů na učebně včetně video ukázek. Poté se hasiči přemístili před budovu, kde cvičili práci se zavodněným proudem C a proudnicí (pulsní hašení). Po těchto nácvicích vstoupili do kontejneru, kde jsou vyvolány jevy, které nastávají při požárech v uzavřených prostorách (backdraft, flashover aj.).

Po těchto částech se hasiči věnovali samotnému nácviku průzkumu zcela zakouřených neznámých prostor a pohybu v těchto podmínkách. Celý nácvik ukončila rozprava a vyhodnocení cvičení. Pro hasiče je tento nácvik velmi důležitou a nenahraditelnou zkušeností pro kvalitní zásah v obtížných podmínkách, které nastávají při požárech budov a jiných uzavřených objektů.

Ondřej Chalupa
velitel JSDH Vrbno pod Pradědem
Sdílet