Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítězem běžeckého závodu TOTMAN 2016 na Velký Javorník opět Milan Smatana z Jeseníku

Milan Smatana z HZS Olomouckého kraje, územní odbor Jeseník, se stal v pátek 14. 10. 2016 absolutním vítězem extrémního běžeckého závodu „TOTMAN“, který vedl z Frenštátu pod Radhoštěm (zdola od skokanských můstků) až na vrchol Velkého Javorníku (918 m.n.m.). Ve druhém ročníku na této trati doběhlo všech 19 borců a také 1 borkyně z řad hasičů. Všichni se vešli se do 42 minut.

Loňský premiérový ročník této tratě ovládl také Milan Smatana. Letos se ještě zlepšil – téměř o půlminuty (na 27:20 z loňských 27:43 minuty). Předtím se léta běhalo na Pustevny.

Trať začala jako loni po strmých schodech kolem skokanských můstků v Areálu Jiřího Rašky, pak často pokračovala prudce nahoru po křivolakých lesních cestách. Měřila zhruba 4,5 km a celkové převýšení přesáhlo půl kilometru (!!!) – přesně 503 metrů. Proto závod dostal právem název „TOTMAN“ (totálně mrtvý a nepoužitelný hasič). Na vítězi a dalších běžcích to však při doběhu do cíle téměř nebylo znát.

Ve věkové kategorii A do 40 let zvítězil Martin Tuharský (HZS Moravskoslezského kraje, stanice Český Těšín) časem 28:57 minuty, celkově byl druhý. Milan Smatana samozřejmě zvítězil i ve své věkové kategorii B nad 40 let. Jediná žena na trati – Denisa Izvorská z SDH Metylovice – doběhla sice jako nepatrně poslední, ale kvalitním časem 41:20 minuty. (Další výsledky v tabulce v příloze.)

Tento extrémní závod připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje ve spolupráci se Sportovním klubem HZS MSK o.s. a Českou hasičskou sportovní federací. Závodu se zúčastnili hasiči jak z profesionálních, tak i dobrovolných sbo­rů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Přiložené soubory
VýsledkyTOTMAN 2016.xls zobrazit online XLS 24 kB