Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Ohnivé rozhledně Lukáš Novák naposledy pro Pardubický kraj vybojoval zlatou medaili v disciplínách TFA

Rozhledna Andrlův Chlum patřila poslední dubnovou sobotu hasičům. Vyznavači toho nejtěžšího hasičského sportu – Toughes Firefighter Alive (TFA) – nejtvrdší hasič přežívá, se zde setkali již posedmé. I když po osmé, když započítáme i nultý ročník této soutěže.

I přes nepříznivou předpověď meteorologů počasí hasičům celkem přálo. Na rozhlednu v nadmořské výšce 559 m se sjelo 57 nejlépe fyzicky vybavených hasičů z celé České republiky. Soutěž pořádal HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí. Záštitu nad soutěží převzali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Za zmínku určitě stojí, že naposledy na této soutěži reprezentoval Pardubický kraj mistr světa a několikanásobný mistr Evropy i mistr České republiky v disciplínách TFA Lukáš Novák. Od prvního května bude totiž sloužit na jedné z pražských hasičských stanic.

Soutěž se řídila platnými pravidly pro soutěže v TFA. Trať byla postavena pro jednoho soutěžícího. Na splnění disciplín (od startu do překonání bariéry) byl stanoven časový limit 4 minuty.

Po startu soutěžící prováděl následující disciplíny, a to v tomto pořadí:

Závodník musí uchopil dvě nezavodněná hadicová vedení B s napojenými  proudnicemi a poté je rozvinul na vzdálenost přibližně 55 m, kde proudnice odložil na metu. Dále musí uchopit obouruční kladivo a provedl 80 úderů do konstrukce hammer boxu (střídavě nahoru a dolů), poté kladivo odložil na zem.

Každý závodník poté překonal dvoumetrovou bariéru a dále uchopil barel o hmotnosti přibližně 20 kg a přenesl je skrz tunel a oběhl kužel ve vzdálenosti 5 m a vracel se zpět, kde na metu odložil barel. Následoval transport figuríny (úchopem obouruč zezadu tzv. Raitekův úchop – zakázáno bylo tahání figuríny za nohy, hlavu apod.) na vzdálenost 60 m, kde figurínu odložil do vyznačeného prostoru.

Poté čekalo na závodníky „vyběhnutí“ po schodech až na plošinu rozhledny – rozhledna Andrlův chlum, která má 183 schodů, což představuje přibližně 12.NP ), kde se nacházel cíl této velmi náročné soutěže.

Každý závodník všechny disciplíny provedl průběžně v jednom čase a v předepsané výstroji – což znamenalo triko, kompletní třívrstvý zásahový oblek včetně odnímatelných vrstev, přilba pro hasiče dle EN 443, zásahové (pracovní) rukavice dle vlastního uvážení (může i bez rukavic), sportovní obuv a s izolačním vzduchovým dýchacím přístrojem na zádech.

Výsledky jednotlivců byly vyhodnoceny v následujících kategoriích:

Muži:

  • A – 18 až 34 let
  • B – 35 až 44 let
  • C – 45 a více let
  • D – jednotky sboru dobrovolných hasičů

Kategorie A:

  1. místo – Lukáš Novák – HZS Pak, ÚO Ústí nad Orlicí – čas 190,30 s
  2. místo – Jiří Mikulecký – HZS Pak, ÚO Ústí nad Orlicí – čas 206,54 s
  3. místo – Ladislav mikulecký – HZS Pak, ÚO Ústí nad Orlicí – čas 215,32 s

Kategorie B:

  1. místo – Marek Jarůšek – HZS Jihomoravského kraje – čas 217,97 s
  2. místo – Roman Viej – HZS Ostrava – čas 225,05 s
  3. místo – Daniel Kouřil – SŽDC Česká Třebová – čas 229,06 s

Kategorie C:

  1. místo – Josef Vlk – HZS Zlín – čas 278,38 s
  2. místo – Josef Frýdl – HZS Zlín – čas 278,86 s
  3. místo – Hubáček Zdeněk – JSDH Uničov – čas 312,79 s

Kategorie D:

  1. místo – Jiří Nejedlý – JSDH Lysice – čas 228,61 s
  2. místo – Václav Janů – JSDH Babice – čas 240,01 s
  3. místo – Jiří Štábl – JSDH Vranová Lhota – čas 240,81 s
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky_Ohnivá_rozhledna_-_TFA_2014.xls zobrazit online XLS 81 kB