Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali záchranu osob z hořícího vagónu přímo na libereckém nádraží

Ve spolupráci s drážní jednotkou HZSP SŽDC Liberec absolvovali dnes liberečtí profesionální hasiči výcvik zaměřený na záchranu osob z požárem zasaženého vagónu. K tomuto účelu byly vybrány již vyřazené vagóny přímo na libereckém nádraží.

Kouř byl simulován speciálním dýmostrojem, který vagón zakouřil tak, že nebylo vidět ani na metr. Úkolem hasičů, kteří se střídali vždy po dvojicích, bylo vyhledat v zakouřeném prostoru osobu a pomocí nosítek ji transportovat ven. S vyhledáváním hasiči neměli žádný problém, práci jim usnadnila termokamera, zato s nosítky se pořádně nadřeli. Jelikož šlo o kupé vagón s jednou dlouhou uličkou, nebyla manipulace s nosítky zrovna jednoduchá.

Nosítka s člověkem zafixovaným upínacími pásy tak museli různě natáčet a zvedat. Všichni se s úkolem poprali na jedničku. Na závěr si hasiči zkusili záchranu osoby z vagónu úzkou části okénka, kdy k tomu ještě potřebovali své kolegy venku na nastavovacích žebřících. I tento způsob se ukázal jako možný. Výcvikem postupně projdou všechny 3 směny stanice Liberec.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet