Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Britští kolegové se účastnili výcviku hasičů v areálu bývalé továrny Ergon v Brně pod Hády

Skupina brněnských profesionálních hasičů, která se specializuje na záchranu osob ze sutin a výkopů prošla dvoudenním výcvikem v areálu bývalé továrny Ergon v Brně pod Hády.

Výcviku se účastnili také dva britští členové USAR týmu (speciální jednotka zaměřující se na vyhledávání a záchranu osob v obydlených oblastech) a zahraniční lektor firmy Paratech.

Hasiči cvičili se speciální sadou Paratech, která slouží ke stabilizaci poškozených objektů nebo výkopů. Museli se vypořádat s různými scénáři, které prověřily nejen jejich fyzickou zdatnost a zručnost při práci se speciální technikou, ale zásadní byla také správná volba taktiky a postupu při zdolávání sutin.

Přečtěte siHasiči z Jihomoravského kraje cvičili těžké vyprošťování zaměřené na stabilizaci a zvedání břemen

První den hasiči vyzkoušeli stabilizaci staticky narušených oblastí, záchranu a vyproštění zavalených osob v narušených objektech. Připravené situace přiměly hasiče řešit náročné úkoly, např. přemístění těžkého břemene bez pomoci jeřábu, zajištění vstupu do objektu pomocí stabilizace otvorů, stabilizace nosných a nenosných částí v objektech, vytvoření horizontálních a vertikálních průrazů, překonávání volného prostoru bez lanové techniky a vyhledávání osob. Využívali k tomu také štěrbinovou kameru, která umožňuje prozkoumat nepřístupné prostory.

Druhý den si hasiči vyzkoušeli záchranu osob při závalech v poškozených zemních výkopech různých tvarů.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet