Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skládky komunálního odpadu v Dolní Řasnici

V 16:23 hodin v pondělí 27. srpna 2007 byl ohlášen požár bývalého skladu obilí v obci Dolní Řasnice na Frýdlantsku. Po příjezdu první hasičské jednotky na místo požáru bylo zjištěno, že hoří na skládce komunálního odpadu. Byl to jiný objekt, než ve kterém hořelo v květnu tohoto roku.Aktuálně: přidány fotografie z požáru

Územní odbor Liberec

Na likvidaci požáru byly postupně povolány dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic HZS LK Raspenava s cisternovou automobilovou stříkačkou a Liberec s protiplynovým kontejnerem a zásobou pěnidla a devět jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Dolní Řasnice, Nové Město pod Smrkem, Frýdlant, Hejnice, Raspenava, Krásný Les, Jindřichovice pod Smrkem, Lázně Libverda a Pertoltice.

Dále byli o požáru informováni starostové obce Dolní Řasnice a města Frýdlant.
Vzhledem k silnému výskytu zplodin hoření byla na místo zásahu povolána Česká inspekce životního prostředí. Díky proudění větru se kouř naštěstí nešířil do obydlených částí obce, proto nebylo nutné přijímat opatření na ochranu obyvatel. Zásah hasičů ale musel probíhat v dýchací technice.
V 18:24 hodin se na místo dostavil kolový nakladač, bylo přistoupeno k vyvážení hořících lisovaných balíků odpadu z budovy a jejich hašení na dvoře areálu skládky. Ve 23:15 hodin byl nasazen bagr UDS s velkou zubatou lžící. Vlivem požáru došlo ve 2:32 hodin úterního rána ke zřícení štítové zdi hořícího objektu na oba stroje. Bagr byl poškozen tak, že nemohl nadále pracovat a vrátil se na svoji základnu. Velitel zásahu rozhodl, že se nadále bude pokračovat ve vyvážení jen jedním nakladačem a v 7:00 bude rozhodnuto o dalším postupu. Operační středisko do té doby povolá další bagr.

V 5:30 hodin bylo místo zásahu předáno veliteli místní jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Dolní Řasnice.

Dle aktuálních informací z místa zásahu v 8:45 hodin dobrovolní hasiči provádějí zkrápění balíků, aby se opět nerozhořely. Po dostavení se dalších tří nakladačů mezi 9:30 – 10:00 hodinou bude opět přistoupeno k vyvážení balíků na dvůr a jejich dohašování. Úplná likvidace požáru se předpokládá v odpoledních hodinách v úterý 28. srpna 2007.
Během dosavadního průběhu zásahu byli dva hasiči lehce zraněni.


kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-wap-
Sdílet