Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysypané minerálky u Buchlovic

Dvě hodiny hasiči lopatami a smetáky uklízeli silnici I/50 s mezinárodním provozem, aby zajistili průjezd alespoň na části hlavního tahu. Mezitím se na komunikaci tvořily kolony odstavených kamionů a další doprava byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy. Správa a údržba silnic nezvládla zorganizovat účinnou pomoc.

Dne 27. 8. 2007 v 18:03 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u křižovatky na Stupavu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru křižovatky Stupava – Staré Hutě, na hlavním silničním tahu I/50, došlo k vysypání nákladu vod ve skleněných lahvích a k následné havárii motocyklisty.

Řidič kamionu, který převážel náklad vod ve skleněných lahvích, projel křižovatkou a zatáčkou do stoupání, když mu dobře nezajištěný náklad vypadl přes bočnici a plachtu do silnice. Na návěsu bylo naloženo asi 40 tis. lahví (32 palet x 64 beden vod), které pokryly celou šíři vozovky. K nehodě se v tu chvíli blížil motocyklista, který havaroval a utrpěl zranění. Na místě mu byla poskytnuta první pomoc Zdravotnickou záchranou službou. Vozovka se stala okamžitě neprůjezdnou.

Velitel zásahu si nechal okamžitě na pomoc vyslat pracovníky správy a údržby silnic (SUS) k provedení rozsáhlého úklidu. Operační důstojník informoval zástupce SUS, který mu sdělil, že úklid zametacím strojem neprovedou, protože na takové služby mají nasmlouvanou soukromou firmu z Holešova a jejich vyslání na místo by trvalo velmi dlouho. Operační důstojník proto požádal o vyslání náhradního stroje např. s radlicí, ale taky neuspěl. Zástupci SUS pouze potvrdili, že jsou schopni jen označit překážku na vozovce.

Roztrpčený operační důstojník na místo nehody vyslal další jednotku hasičů z dobrovolného sboru Buchlovice. Na hasiče tak zbyla neuvěřitelně pracná, namáhavá a náročná práce s úklidem silnice od střepů.

Dvě hodiny hasiči lopatami a smetáky uklízeli silnici I/50 s mezinárodním provozem, aby zajistili průjezd alespoň na části hlavního tahu. Mezitím se na komunikaci tvořily kolony odstavených kamionů a další doprava byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet